­ ZİVER DEMİRÖZ EVİ | Kültür Portalı

Ziver Demiröz Evi - Artvin

Kitabe Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Vakfiye Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Genel Tanım Zemin katıyla birlikte üç kattan meydana gelir.
Yapılan Onarımlar Yakın bir zamanda onarım yapılmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı Şehir merkezinde eğimli bir alanda konumlanan yapı dikdörtgen planlı olup, bodrum ve zemin katla beraber üç kattan meydana gelen taşınmazın doğusunda geniş bir bahçe bulunmaktadır. Taş, tuğla ve ahşap malzemenin bir arada kullanılmasıyla inşa edilen konutun doğu cephesi vadiye bakmaktadır. Doğu cephesinden girilebilen bodrum katının beden duvarları düzdün kesme taş malzeme ile yapılmıştır. Bodrum katına giriş kapısı orta eksende yer alıp ahşap kanatlıdır. Kapının sağında ve solunda birer adet pencere açıklığı mevcuttur. Cephenin zemin katı sıvalı olup, ½ oranında, ahşap söveli ve kasalı dört adet pencere açıklığı mevcuttur. Aynı cephenin birinci katında Artvin evlerinde sıkça rastlanan balkon bulunmaktadır. Cephe boyunca uzanan ahşap balkon üstten ahşap çatı ile örtülmüştür. Çatı ile balkon arasındaki beş adet ahşap direk çatıyı taşımaktadır. Balkonun ahşap korkulukları ile üst kısımda ahşap sütunlar arasındaki süslemeler ahşap oyma tekniği ile yapılmış olup, kaliteli işçilik yansıtmaktadır. Taşınmazın asıl yaşam alanına giriş, güney cephesinin zemin katında bulunan ahşap çift kanatlı kapı açıklığı ile sağlanmaktadır. Kapının önü moloz taş malzeme beton ile düzgünleştirilmiştir. Cephenin zemin katında girişin solunda ½ oranında, ahşap söveli ve kasalı demir korkuluklu iki adet pencere bulunmaktadır. Birinci katta ise aynı özelliklere sahip dört adet pencere bulunmaktadır. Yapının batı cephesinde kat farkından dolayı sadece birinci kat görülebilmektedir. Birinci katın beden duvarları moloz taş malzeme ile yapılmış olup, orta eksende bir kapı açıklığına yer verilmiştir. Taşınmazın batı cephesi hariç diğer cephelerde kat aralarında ve köşelere yerleştirilen ahşap kirişler cepheleri hareketlendirmiştir. Yine taşınmazın doğu cephesinin birinci katında pencereler ve balkon kapısının dört kenarını sınırlayan turuncu şerit boya süsleme ile pencereler arasında yapılan kalem işi süsleme özgün özellikler yansıtmaktadır. Kırma çatıya sahip yapının çatısının üzeri sac ile kaplıdır. Artvin’in yöresel mimari yapılarından olan konut, 20. yy.’da yapıldığı düşünülmektedir.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 02.02.2011/3224