­ ZİL KALE | Kültür Portalı

Zil Kale - Rize

Mah. Köy - Mevkii Ülkü Köyü
Adres Çamlıhemşin
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yapım Tarihi MS. 527 - 565
Vakfiye
Genel Tanım İlçe merkezinin 15 km güneyinde, Fırtına Deresi'nin batı yamaçları üzerinde bir kaya kütlesi üzerine inşa edilmiştir.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan bakım, onarım ve restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Dış Kale, orta kale ve iç kale olmak üzere üç bölüm halinde inşa edilmiştir. Kuzeybatı yönündeki patika yol ile dış kalenin giriş kapısına ulaşılmaktadır. Dış kalede oluşturulan terasta bulunan bir kapı ile orta kaleye geçilmektedir. Orta kalede baş kule, şapel ve muhafız binası yer almaktadır. Duvardaki hatıl ve kiriş deliklerinden kulenin beş katlı olduğu görülmektedir. İçinde ince bir duvar ve dolgu toprağın olduğu kulenin doğu cephesinde kemerli pencereler, diğer cephelerinde ise mazgal delikleri bulunmaktadır. Üst kısmı ise dendanlı teras şeklinde yapılmış olup duvarların içinde dikey boru yuvaları mevcuttur. Bu yuvalar kalede su sarnıçlarının varlığını ortaya koymaktadır.
Tescil Kararı G. E. E. A.Y. K 1697

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 585    Eklenme Tarihi : 02 Haziran 2020 Salı    Güncellenme Tarihi : 16 Temmuz 2020 Perşembe