­ ZEYTİNLİK KÖYÜ YUKARI TÜRBE | Kültür Portalı

Zeytinlik Köyü Yukarı Türbe - Artvin

Kitabe Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Vakfiye Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Genel Tanım Türbe dıştan 8.55x8.40 metre ölçülerinde yaklaşık kare plana sahiptir.
Yapılan Onarımlar Yakın bir zamanda onarım yapılmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı Türbe dıştan 8.55x8.40 metre ölçülerinde yaklaşık kare plana sahiptir. Altta kriptası olmak üzere tek kattan meydana gelmektedir. Doğu cephenin orta ekseninde iki pencere bulunmaktadır. Üstteki pencere kubbe eteğine yerleştirilmiş olup, küçük ebatta ve oval formdadır. Alttaki diğer pencerenin formu bozulmuştur. Güney cephe, doğu cephesiyle aynı düzenlemeye sahip olup, kuzeyi dışa kapalıdır. Batı cephesi de diğer cephelerle aynı düzenlemeye sahiptir. Kubbe eteğinde oval formlu pencere yer almaktadır. Kuzey cephesi diğer cephelerden farklı düzenlemeye sahiptir. Orta eksende yuvarlak kemerli, dikdörtgen formlu kapı, her iki yanında da birer pencere bulunmaktadır. Kapı ve pencere formları bozulmuştur. Yapı, trompları dışa yansıtılmış kubbe ile örtülmüştür. İç mekan 6.90x6.85 metre ölçüsünde kare plana sahiptir. Mekanın orta yerinde güney-kuzey doğrultusunda, dikdörtgen plana sahip kripta bulunmaktadır. Kriptanın içi moloz taşla dolmuş olup, kuzeybatı köşesinde içine inişi sağlayan taş basamaklı merdiven yer almaktadır. Kripta örtüsü beşik tonoz şeklinde olup, iç mekanda taban döşemesi bulunduğundan, türbenin ortasında bombeli şeklinde durumdadır. Güney cephede, basit işçilikli, yarım yuvarlak formlu mihrap nişi bulunmaktadır. İç mekan, toplam beş adet pencere ile aydınlanmaktadır. İç mekanda ve cephelerde herhangi bir süsleme yoktur. Cepheler dolgu duvar tekniğinde, kireç harçla örülmüştür. Cephe kaplamaları düzgün kesme taş malzeme olup, Zeytinlik Camii’nde kullanılmak üzere yerlerinden sökülmüştür.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 10.05.2002/4432