­ ZEYTİNLİK KÖYÜ AŞAĞI TÜRBE | Kültür Portalı

Zeytinlik Köyü Aşağı Türbe - Artvin

Kitabe Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Vakfiye Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Genel Tanım Türbe dıştan 7.90x7.82 metre ölçülerinde yaklaşık kare plana sahiptir.
Yapılan Onarımlar Yakın bir zamanda onarım yapılmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı Doğu cephesi, orta eksendeki küçük pencere hariç, yüzey sağır bırakılmıştır. Güney cephesinin durumu da doğu cephesiyle aynı olup, orta yerde pencere düzenlemesine yer verilmiştir. Batı cephede de tamamen formu bozulmuş bir pencere bulunmaktadır. Kuzey cephe, iç mekana girişi sağladığından diğer cephelerden biraz daha farklı olarak düzenlenmiştir. Orta kapı, her iki yanında da birer büyük tutulmuş pencere bulunmaktadır. Kapı ve pencerelerin formu bozulmuştur. Yapı dıştan kubbeyle örtülüdür. İç mekan 6.15x6.16 metre ölçüsünde kare plana sahiptir. Mekanın tam ortasının tabanında dikdörtgen planlı kripta bulunmaktadır. Kısmen tahrip olan kriptanın içi moloz taşla dolu olup, orta yerden bombeli olarak kullanılmaktadır. Güney duvarın orta ekseninde mihrap nişi bulunmaktadır. Ancak tahrip olmuştur. İç mekan beş adet pencere ile aydınlatılmaktadır. İç mekanın üstü iki kademeli ve yuvarlak kemerli tromplarla geçilen kubbe ile örtülüdür. Duvar yüzeyleri sivri kemerlerle hareketlendirilmiştir. İç mekanda herhangi bir süsleme yoktur. Zeytinlik Camii’nde devşirme malzeme olarak yerleştirilen yıldız ve geometrik süslemeler buradan götürülmüştür. Cepheler dolgu duvar tekniğinde kireç harçla örtülmüştür. Türbenin kubbesi tuğladan olup, ceplerinde kesme taş malzeme kullanılmıştır. İç mekan günümüzde duman isiyle kaplanmış ve sıvalar bozulmuştur. Türbe, Artvin çevresinde Selçuklu yerleşmesine tanıklık etmesi açısından önemli bir yere sahiptir.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 10.05.2002/4431