­ ZEYNİLER CAMİİ | Kültür Portalı

Zeyniler Camii - Bursa

Harita No 27PIId
Mah. Köy - Mevkii Zeyniler Mahallesi
Adres Zeyniler Mahallesi Gündoğdu Sokak No:14Yıldırım/Bursa
Yaptıran Hoca Ramazan
Vakfiye -
Genel Tanım Ana hatları ile dikdörtgen bir plan şeması gösteren cami, ölçüleri 9,18 x 9,18 metre olan kare bir hacimle, kuzey yönünde 3,75 metre derinliğindeki bir son cemaat yerinden oluşmaktadır. Cami, oturduğu alan ve biçimi ile klasik Bursa camileri örneğindendir. Benzerleri arasında üç sıra pencereye ve kubbenin kürevi köşeliklere oturması, şimdiye kadar görülen cami tiplerinden farklılık gösterir. Daha önce gördüğümüz bu tip camilerde genellikle kubbe ya baklavalı, yahut prizmatik üçgenlerden oluşan bir kuşağa oturmakta idi. Bu nedenle yapının kubbe kasnağı yükseltilerek, kubbe geçişlerinin sonradan eklendiği kanısını uyandırmaktadır.
Yapılan Onarımlar 1475-1568-1600-1679-1745-1761-1957
Ayrıntılı Tanımı Bursa’nın doğusunda, Emirsultan mahallesindedir. II. Murad döneminde Abdullatif-i Kutsi Efendi adına, Hoca Ramazan tarafından mescit olarak yaptırılmıştır. Kadı Asker Muallim Zade Ahmet Efendi 1568 yılında minber ekleyerek cami haline getirtmiştir. Ana hatları ile dikdörtgen bir plan şeması gösteren cami, ölçüleri 9,18 x 9,18 metre olan kare bir hacimle, kuzey yönünde 3,75 metre derinliğindeki bir son cemaat yerinden oluşmaktadır. Cami, oturduğu alan ve biçimi ile klasik Bursa camileri örneğindendir. Benzerleri arasında üç sıra pencereye ve kubbenin kürevi köşeliklere oturması, şimdiye kadar görülen cami tiplerinden farklılık gösterir. Daha önce gördüğümüz bu tip camilerde genellikle kubbe ya baklavalı, yahut prizmatik üçgenlerden oluşan bir kuşağa oturmakta idi. Bu nedenle yapının kubbe kasnağı yükseltilerek, kubbe geçişlerinin sonradan eklendiği kanısını uyandırmaktadır. Kubbenin kürevi geçişleri beden duvarı seviyesinde tutularak, dışarıdan gizleme ustalığı gösterilmiştir. Köşe geçişlerinin arasında küçük kürevi üçgenlerle kubbeye geçiş sağlanmıştır. Kubbe kasnağı dışarıdan sekizgen olup, bir sıra kesme taş ve iki sıra tuğla örgülü, üç sıra kirpi saçaklıdır. Kubbenin üzeri dıştan kurşun taklidi betonarme olarak kaplanmıştır. Mihrabın iki yanında uzanan mumluk sekisi mermerlerle kaplanmış, mihrap sade olarak yeniden düzenlenmiştir. Cami, bugün sağlam ve ibadete açık durumdadır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3205    Eklenme Tarihi : 12 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 09 Eylül 2014 Salı