­ YUKARI TAŞHAN | Kültür Portalı

Yukarı Taşhan - Bolu

Adı Yukarı Taşhan
Mah. Köy - Mevkii Büyükcami Mahallesi
Adres Büyükcami Mahallesi BOLU
Yaptıran Serbevvab Hacı Abdullah Ağa
Vakfiye
Genel Tanım Bolu İli, Merkez İlçe, Büyükcami Mahallesi, Pamukçular Sokak, 5 pafta, 60 ada, 12 parselde bulunmaktadır. Büyük cümle kapısı üzerinde yer alan kitabede Yukarı Taşhan’ın, H. 1219 (M. 1804) tarihinde Serbevvab Hacı Abdullah Ağa tarafından yaptırıldığı kaydedilmektedir. Kesme taştan yapılmış olan 2 katlı, açık avlulu, revaklı bir handır. Batıda yer alan beşik tonozla örtülü giriş kapısı, beden duvarlarından dışa çıkıntılıdır ve büyük bir eyvan şeklindedir. Cümle kapısı yuvarlak kemerli olup; giriş eyvanına açılmaktadır. Giriş eyvanında, kuzey ve güney duvarda sivri kemerli birer niş ile 2. kata çıkan merdiven, sağda ise bir kapı bulunmaktadır. Giriş cephesinin güneyinde 2, kapı üzerinde 3, kuzeyinde 1 dikdörtgen pencere vardır. Güneyde kemerli birimlerden oluşan iki de dükkan bulunmaktadır. Bu giriş cephesinden sonra köşeleri pahlanmış kare avlunun etrafını saran kalın kare payeler, yuvarlak kemerli revaklar çapraz tonozla örtülüdür. Alt katta kenarlarda 5, köşelerde birer hücre vardır. Hücreler aynalı tonozla örtülü olup, her birinde ikişer ufak niş bulunmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı -
Bugünkü Kullanımı Han

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1516    Eklenme Tarihi : 22 Ocak 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 22 Temmuz 2014 Salı