­ YUKARI GÖLCÜK CAMİSİ VE HAZİRESİ | Kültür Portalı

Yukarı Gölcük Camisi ve Haziresi - Denizli

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Belediye
Yapım Tarihi 18. yy. sonu 19. yy. başı
Kitabe H. 1203
Vakfiye H. 1203
Genel Tanım Yukarı Gölcük Eski Mezarlığının içinde yer alan camii; tek mekânlı, moloz taş örgü sıvalı, kırma çatılıdır. Ön cephede üç ahşap sütunla son cemaat yeri oluşturulan camiye ahşap bir giriş kapısıyla girilmekte olup, girişin hemen doğusunda küçük bir mihrap yer almaktadır. Cami kare planlı, ahşap, düz tavanlı, ahşap tabanlıdır. Mihrap duvarında perde motifli bir mihrap, batı duvarında ahşap minber ile doğu tarafında ahşap bir vaaz kürsüsü yer almaktadır. Mihrabın üç kenarı eski yazı bezemeyle, mihrap duvarının tamamı ise yazı ve resimlerle bezelidir. Caminin duvarlarında vazo içinde çiçek motifleri, madalyon içinde eski yazı betimlemesi, cami, minare betimlemeleri yer almaktadır. Ahşap kadınlar mahfili sonradan eklenmiş olup, duvarlardaki yazı ve resimler kesilmiştir. Cami süslemelerinde mavi, kırmızı, siyah, yeşil renkleri kullanılmıştır. 18.yy sonu 19.yy başlarına tarihlenmektedir.
Yapılan Onarımlar Bilinmiyor
Ayrıntılı Tanımı Yukarı Gölcük Eski Mezarlığının içinde yer alan camii; tek mekânlı, moloz taş örgü sıvalı, kırma çatılıdır. Ön cephede üç ahşap sütunla son cemaat yeri oluşturulan camiye ahşap bir giriş kapısıyla girilmekte olup, girişin hemen doğusunda küçük bir mihrap yer almaktadır. Cami kare planlı, ahşap, düz tavanlı, ahşap tabanlıdır. Mihrap duvarında perde motifli bir mihrap, batı duvarında ahşap minber ile doğu tarafında ahşap bir vaaz kürsüsü yer almaktadır. Mihrabın üç kenarı eski yazı bezemeyle, mihrap duvarının tamamı ise yazı ve resimlerle bezelidir. Caminin duvarlarında vazo içinde çiçek motifleri, madalyon içinde eski yazı betimlemesi, cami, minare betimlemeleri yer almaktadır. Ahşap kadınlar mahfili sonradan eklenmiş olup, duvarlardaki yazı ve resimler kesilmiştir. Cami süslemelerinde mavi, kırmızı, siyah, yeşil renkleri kullanılmıştır. 18.yy sonu 19.yy başlarına tarihlenmektedir. Acıpayam İlçesi, Gölcük (Kasabası) Mahallesi’nde yer almaktadırlar. Yukarı Mahalle Eski Mezarlıkta; Gölcük Köyü’nü kuran ağaların bulunduğu tespit edilmiştir. Mezar taşlarında H. 1203 tarihi okunabilmektedir. Mezarlıkta halen gömü yapılmakta olup, Mezarlık Siti olarak koruma altına alınmıştır.
Tescil Kararı Aydın KTVKBK'nun 25.12.2008 gün ve 1882 sayılı kararı
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1934    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Ağustos 2014 Pazartesi