­ YONCAALTI CAMİ-MEDRESESİ VE DÜKKANLARI | Kültür Portalı

YONCAALTI CAMİ-MEDRESESİ VE DÜKKANLARI - Afyonkarahisar

Harita No Afyon İMAR 19 k-1b 1/1000
Mah. Köy - Mevkii Fakipaşa Mahallesi, Tuz Pazarı mevkii
Adres Fakipaşa Mahallesi, Tuz Pazarı mevkii Tuz Pazarı Caddesi No: 23 Merkez/Afyonkarahisar
Yaptıran Hacı Ahmet Ağa
Vakfiye Var
Genel Tanım Pazar yerinde 11x19 m. ölçülerindeki arsa üzerine iki katlı olarak kesme taştan yapılmıştır. Alt katta vakfın dükkânları vardır. Kuzeydeki iki merdivenle çıkılır. Üst katta camiin doğusunda medrese yer alır. Kesme taştan yapılmış tek şerefeli minare kuzey-batı köşesindedir. Çatılar kırma çatı olup değişik yükseklikte ve Marsilya kiremit kaplıdır. 0.50 cm. ahşap saçaklığı vardır. Süslemelerin tamamı barok özelliktedir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1966 yılında iç onarım yapılmıştır. 1969 yılında tekrar onarılmıştır. Çatı kiremitleri yenilenmiş, Medrese cepheleri ve camiin kuzey yüzündeki köşelerde ve dikmelerde ve pencere sövelerinde bulunan kesme taşlar arasındaki duvarlar serpme sıva ile sıvanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı ÖNYÜZ; Kuzeyde, ikinci kat düzeyinde bulunan merdiven boşluğuna (sahanlık) ortada bulunan dükkânın iki tarafındaki 23 taş basamaklı merdivenle çıkılır. Alt katta merdivenlerin batısında iki, doğusunda bir dükkân vardır. Batı Yan Yüz; Altta üç adet dükkân bulunmaktadır. Camiin bu yüzü baştanbaşa kesme taştır. Son cemaat yerinin çatısı ana mekâna göre biraz aşağıdadır. Güney Yan Yüz; Altta iki dükkân vardır. Bu yüzün batı köşesindeki batı yüze açılan dükkânın bu yüzü sağırdır. Doğu Yan Yüz; Bu yüzde alta zamanında tek bir dükkân olarak yapılan bölüm fil ayakları arasından duvarlar ile bölünerek üç dükkân biçiminde bölümlenmiştir. İÇ BÖLÜMLER: DÜKKÂNLAR: Camiin ve Medresenin altında fil ayakları arası ve tavan demir raylardan oluşan gergilerle bağlanmış, tavanda gergiler arası iki tuğlanın birbirine çatılması ile doldurulmuştur. GİRİŞ BOŞLUĞU: Camiin ve Medresenin taban 30x30 karo mozaik döşeme ortak girişidir. Giriş boşluğunun doğusundaki (Girinti ahşap ve cam ile bölünerek kitap satışı dükkanı haline getirilmiştir). Güney yüzde bir ortada iki kanatlı ahşap kapı ile medrese salonuna girilir. SON CEMAAT YERİ: Giriş kapısının kuzeyindeki kuzey ve batı duvara bitişik ahşap merdiven ile asma kata çıkılır. Vakıf; Hacı Kamil ağa İbni Süleyman İbni Abdullah’ın 1327 tarihli vakfiyesinden ve yazıttan anlaşıldığına göre 1327 den önce inşa edilmiştir. Tavan ahşaptır. ANA MEKÂN: Son cemaat yerinden ahşap bir kapı ile girilen ana mekanın doğu duvarı sağırdır. Kapının iki yanında birer pencere vardır. Kapının doğusunda, pencere ile kapı arasında, ahşap kapaklı bir dolap, batısında ise 0.75 m yüksekliğinde 4.50 m x 1.50 m. ölçütlerinde kenarlı parmaklıklı hafızlar bölümü yer almıştır. Mihrabın alçı olan iç yüz üzerine ahşap sarkıtlar ve dış sırası sıralar halinde yerleştirilmiştir. Minber; güney-batı köşede olup ahşap ve yağlı boyalıdır. Pencereler arasında bulunan dikine yivli prizmatik yalancı sütunları ve bu sütunlar üzerinde bulunan köşeli korint tipi başlıkları birbirine bağlayan sekiz adet kemerler üzerine tavan, tavanın ortasına da üst örtü olarak yalancı manastır tonozu oturtulmuştur. Tonozun ortasına dallar ve kenger yapraklarından oluşan üç kademeli kabartma bir göbek, göbek çevresinde sekiz uçlu temren başlı stilize yıldız biçimi yerleştirilmiştir. Tonozun yanal yüzleri; dış büke iç bükey biçiminde üç kuşakla, tavanla birleştiği yerde ise dış sırası ile dolaşılmıştır. Güney-doğu köşede ise dörtte bir yarım yuvarlaktan oluşan vaaz kürsüsü bulunmaktadır. MEDRESE: Giriş boşluğunun güney yüzündeki iki kanatlı ahşap kapı ile medresenin kapalı avlusuna (Sofa) girilir. Dikdörtgen olan avlu iki kademeli ahşap tavanlıdır.
Tescil Kararı EKTVKBK 2372 13.12.2007,EKTVKBK 2256 25.10.2007,EKTVKBK 1234 09.06.2006,
Yayın Dizini AYGEN M.Saadettin. Afyonkarahisar Camileri S.77 Ankara-1973TURFAN Kemal. Özel Notları No: 119-1971
Ekler Rapor,Fotoğraf,Harita,Kroki,Kitabe
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 3464    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 04 Mart 2013 Pazartesi