­ YILDIZELİ KÖY ENSTİTÜSÜ BİNALARI (PAMUKPINAR YATILI İLKÖĞRETİM OKULU) | Kültür Portalı

YILDIZELİ KÖY ENSTİTÜSÜ BİNALARI (PAMUKPINAR YATILI İLKÖĞRETİM OKULU) - Sivas

Adres Pamukpınar-Yıldızeli
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Milli Eğitim Bakanlığı
Kitabe --
Vakfiye --
Genel Tanım 1949 yılında okul binası, yemekhane, yatakhane, atölye ve revirden oluşan yapılar topluluğu olarak hizmete açılmıştır. 1970’li yıllarda Öğretmen Okulu olarak hizmet veren yapılar, çeşitli ilavelerle yeni derslik ve lojmanlar ilavesi ile günümüze kadar gelmiş halen Yatılı ilköğretim Okulu olarak 570 öğrenciye hizmet vermektedir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapı topluluğunun oluşturduğu binalarda zaman zaman tamiratlar yapılmış olup, son tamir 1997 yılında yatakhane ve yemekhanede yapılmıştır. Bu binalardan yatakhane binasının güney taraftaki pencereler PVC pencere ile değiştirilmiş. Her iki binanın çatıları saçla kaplanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı 1949 yılında Köy Enstitüsü, okul binası, revir, yatakhanesi, yemekhanesi ve atölyesi olarak inşa edilen yapılar topluluklarından, OKUL BİNASI: Dikdörtgen planlı iki katlı, beşik çatılı olup, duvarlar taş ve tuğlanın kullanıldığı yığma inşa tarzındadır. Beşik çatılı ve Marsilya kiremit kaplıdır. Birinci ve ikinci katta 8’er olmak üzere 16 derslik bulunmaktadır. Üç giriş kapısı olup, ana giriş kuzey cephedendir. REVİR: Dikdörtgen planlı, kırma çatılı, Marsilya kiremit örtülü, duvarlar siyah renkli moloz taş örgülüdür. ATÖLYELER: Dikdörtgen planlı, kırma çatılı, yan yana üç mekândan oluşmaktadır. Mekânların iki tanesi siyah kesme taş örgülü iki mekânın çatısı üzerinde aydınlatma amaçlı ikinci bir çatı bulunmaktadır. YATAKHANE: Dikdörtgen planlı, iki katlı ve kırma çatılıdır. Birbirine yakın olan yatakhane binaları birbirine geçişlidir. YEMEKHANE: Dikdörtgen planlı, kırma çatılı ve tek katlıdır. Yatakhane ve yemekhane duvarları yeni sıvalı olduklarından duvarlarda hangi malzeme kullanıldığı belli olmamakla birlikte okul binası gibi tuğla ve taşın birlikte kullanıldığı yığma inşa tarzında olduğu anlaşılmıştır.
Orjinal Kullanım Okul
Bugünkü Kullanımı Okul