­ YILDIRIM CAMİ | Kültür Portalı

Yıldırım Cami - Bursa

Adres Cuma Mahallesi Nuri Doğrul Caddesi İnegöl/Bursa
Yapım Tarihi 14 YY.
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İnegöl ilçe merkezinde, İshak Paşa Medresesi yanında cami. I. Beyazıt Yıldırım tarafından 1398-1402 yıllarında yaptırılmış ise de, zamanla tahrip olduğu için, Abdülhamit II. döneminde yerine günümüzdeki gotik yapı inşa edilmiştir. Evliya çelebi, Seyahatnamesinde kubbesinin kiremit örtülü olduğunu belirtmektedir. Yalnızca minaresinin kaidesi özgünlüğünü korumaktadır. 10.50 x 10.50 metre boyutlarında kare planlıdır. Yıldırım Beyazıt Camisi adıyla da anılır. Altıgen kaidesi üstünde yükselen silindirik tuğla minaresi tek şerefelidir. Şerefesinin üst tarafında çini süslemeler vardır. İnegöl’ ün en eski camisidir. Yapının iç ve dış duvarları sıvandığından malzeme ve teknik belli olamamaktadır. Minare kaidesi bir sıra taş, üç sıra tuğla ile almaşık teknikte örülmüştür. Gövde ve petek tuğladır. Kasnak, pandandif ve kubbe yüzeyi bitkisel motifli kalem işleriyle süslüdür. Harim duvarlarında bitkisel bezemeler ve yazılar görülür. Cami; Yıldırım Cami, Beyazıd Han Cami, Yıldırım Han Cami, Cuma Cami adlarıyla anılmaktadır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3143    Eklenme Tarihi : 16 Mayıs 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 17 Mayıs 2013 Cuma