­ YILDIRIM BAYEZID CAMİSİ | Kültür Portalı

Yıldırım Bayezıd Camisi - Bursa

Yaptıran Yıldırım Bayezıd
Yapan Hüseyin Bin Ali
Kitabe Var.
Vakfiye Var.
Genel Tanım Yıldırım Külliyesi’ndeki Yıldırım Camisi Ters “ T ” planlı olup ana ibadet mekanı iki büyük kubbe ile örtülmüştür. Bu kubbelere doğu-batı yönünde küçük kubbeler ve tonozlar bağlanmaktadır. Zeminden yüksekte olan yandaki eyvanlar, sivri tonozların oluşturduğu sekiz köşeye oturan kubbelerle örtülmüştür. Cami içinden geçilen kuzeydoğu ve kuzey batıdaki odalar ile duvarlarında alçı işleri olan güneydoğu ve güneybatıdaki odalar ise çapraz tonozla kaplıdır. Duvarları düzgün kesme taş ile örülü olan Cami’de yer yer çini işlemeler bulunmaktadır. Cami’nin kuzey cephesinde, üzeri beş adet kubbe, ile örtülü olan son cemaat yeri bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar 1563-1575-1635-1640-1649-1669-1825-1847-1863-1963
Ayrıntılı Tanımı Yıldırım külliyesi, Yıldırım bayezıd tarafından 14.yy. sonlarında kentin doğusunda inşa ettirilmiştir. Dördüncü Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezıd, I. Murad’ın büyük oğlu olarak 1360 yılında Bursa’da doğmuş ve I. Murad’ın Kosova Savaşı’nda ölümünden sonra tahta çıkmıştır. Gerek savaşlarda, gerekse imar konusunda önemli başarılara imza atan Yıldırım Bayezıd, Kosova’yı, Sırbistan’ın güneyini, Aydın, Saruhan, Menteşe ve Karaman Beyliklerini Osmanlı topraklarına katmıştır. İmar açısından en önemli katkıları ise İstanbul’da Anadolu Hisarı’ndaki kale ile Bursa’da Ulu Cami, Yıldırım Külliyesi ve Bedesten’in yaptırılmasıdır. Yıldırım Külliyesi’ndeki Yıldırım Camisi Ters T planlı olup ana ibadet mekanı iki büyük kubbe ile örtülmüştür. Bu kubbelere doğu-batı yönünde küçük kubbeler ve tonozlar bağlanmaktadır. Zeminden yüksekte olan yandaki eyvanlar, sivri tonozların oluşturduğu sekiz köşeye oturan kubbelerle örtülmüştür. Cami içinden geçilen kuzeydoğu ve kuzey batıdaki odalar ile duvarlarında alçı işleri olan güneydoğu ve güneybatıdaki odalar ise çapraz tonozla kaplıdır. Duvarları düzgün kesme taş ile örülü olan Cami’de yer yer çini işlemeler bulunmaktadır. Cami’nin kuzey cephesinde, üzeri beş adet kubbe, ile örtülü olan son cemaat yerindeki ayaklar ve bunların arasındaki kemerler ise kurşuni renkli mermerden yığma olarak yapılmıştır. Bursa kemerli olan giriş eyvanı, zengin stalaktitlidir ve tonozla örtülüdür. Pencereler ise mermer oymacılığının en güzel örneklerindendir. Köşelerinde cilalı mermer sütunlar, üzerinde bir taç bulunan Cami’nin mihrabı, sekiz sıra stalaktitli yaşmak ile örtülüdür. Cami’nin iki minaresi zaman içinde lodos ve deprem yüzünden yıkılmış, daha sonra yeniden yapılmıştır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1469    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 02 Temmuz 2014 Çarşamba