­ YER KAPI | Kültür Portalı

Yer Kapı - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Kavaklı Mahallesi
Adres Kavaklı Mahallesi 2. Kavaklı Caddesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Timurtaş Paşa
Yapım Tarihi 14. Yüzyıl
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bursa kalesi'nin beş kapısından biri olan ve Üftade Camisi ve Türbesi yakınında bulunan Yer Kapı (Bab-ı zemin) Bursa'da Kale içinde Helenistik Dönemin ızgara plan anlayışının izlerini günümüze kadar taşıyan iki ana yoldan biri olan 2. Kavaklı Caddesi'nin sonunda yer almaktadır. Kapı'nın sağında Yer Kapı (Kara Ali) Camisi, solunda ise Muallim hane yer almaktadır. 14 y.y. başlarında Sultan Orhan'ın komutanlarından Timurtaş Paşa'nın babası Kara Ali tarafından 8 x 8 metre iç ölçülerinde yaptırılan Yer Kapı Camisi'nin 5 metre derinliğinde son cemaat yeri bulunur. Duvarları moloz taşı ve tuğla ile örülmüş olan cami'nin üzeri kubbeyle örtülüdür. Değişik kaynaklarda bu alanda daha önceleri bir Ermeni kilisesinin bulunduğu belirtilmektedir. Yer Kapı Muallim hanesi (Dar’ül Kura) ise 1492 yılında Hoca Yakup tarafından yaptırılmıştır. Duvarları iki sıra tuğla,iki sıra moloz taş ile örülmüş olan Muallim hane'nin avlusunun kuzey ve kuzeydoğusunda üzeri kubbe ile örtülü iki adet oda bulunmaktadır. Yer Kapı'nın güneyinde sur dışında ise Bursa’nın en büyük mezarlıklarından biri olan Pınarbaşı mezarlığı bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Sur
Bugünkü Kullanımı Sur