­ YENİŞEHİR KAPI | Kültür Portalı

Yenişehir Kapı - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Atatürk Caddesi
Adres Atatürk Caddesi İznik/Bursa
Yapım Tarihi İ.S 2 YY.
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye
Genel Tanım Görkemli İznik surlarının en ilgi çekici kısımlarını, kesme taşlarla Roma döneminde M.S. 1.yüzyılda yapılmış olan aç kapılar teşkil etmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Görkemli İznik surlarının en ilgi çekici kısımlarını, kesme taşlarla Roma döneminde M.S. 1.yüzyılda yapılmış olan aç kapılar teşkil etmektedir. Yenişehir Kapı diğer iki kapı gibi üç kısımdan oluşmaktadır. Dıştan kente ilk girişi sağlayan kapı ön sura bağlıdır, batı kısmı şipolyen parçalardan yapılmış olup surla birleşiktir ve doğu kısmı küçük bir surla bağlantılıdır. Ana sura ait orta kapı, dış kapıdan 10,75 m. kuzeyde ve bugün oldukça sadedir. Yanları yıkılmış, yapılan ilavelerle sur duvarları ile birleşmiş olan kapı tek açıklık halindedir. 3,50 m. genişliği, 5,05 m. yüksekliği ve 3,95 m. derinliği olan kısımla birlikte uzunluğu 9,55 m.’dir. İç kapıya kare avludan geçilerek ulaşılmaktadır. Bunun da şipolyen antik parçalarla örüldüğü fakat günümüze çok az izin kaldığı belgelenmiştir. Orta kapıdan 11,35 m. kuzeyde sadece kalıntıları günümüze ulaşan iç kapının bir ayağının eni 2.10, kalan kısmının yüksekliği 2,70 m. ölçülüdür.
Orjinal Kullanım Sur

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1631    Eklenme Tarihi : 28 Mayıs 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 30 Temmuz 2013 Salı