­ YENİ DALBOYUNOĞLU HAMAMI | Kültür Portalı

Yeni Dalboyunoğlu Hamamı - Isparta

Harita No 29 L- II a
Mah. Köy - Mevkii Kutlubey Mahallesi
Adres Kutlubey Mahallesi ISPARTA
Yaptıran Dalboyunoğlu Hacı Ahmet Ağa
Vakfiye
Genel Tanım Isparta’daki hamamların en büyüğü ve en önemlisidir. Kadın ve Erkek hamamı olmak üzere iki hamam bitişiktir. Bunun külhan ve kazanları bir olduğu halde, biri daima kadınlara mahsusdur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Isparta’daki hamamların en büyüğü ve en önemlisidir. Hamamın kuzey–batı duvarında üç adet yeni dükkan yer alır. Dükkanların doğusunda bedesten, kuzey–doğusunda katlı otopark ve Ulu Cami, güneyinde Kaymakkapı meydanından inen cadde ve karşısında İplikçi Cami yer alır. Hamam; kadın ve erkek bölümü olmak üzere bitişiktir fakat girişleri ayrıdır. Güneydeki erkek bölümünün girişinde, tabanı taş döşeli, ortası havuzlu geniş mekanın her iki yanında soyunma ve dinlenme kısımları ile karşısında ılıklık kısmı yer alır. Ilıklığın karşısında göbek taşının bulunduğu sıcaklık ve göbek taşının dört tarafında halvet yer alır. Bu kısımların tavanı kubbelidir. Kadın kısmı da aynı planın simetriği olup giriş kısmında havuz yoktur. Her iki hamamın külhan ve kazanları ortaktır.
Ekler Rapor, Fotograf, Harita