­ YARCI ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Yarcı Çeşmesi - Denizli

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Belediye
Yaptıran Yarcı Hacı Ahmet Ağa
Kitabe H. 1319
Vakfiye H. 1319
Genel Tanım Denizli İli, Güney İlçesi, Aşağıçeşme (Köyü) Mahallesi, Köyiçi Mevkii’nde 111 ada, 2 parselde yer alır. Mermerden yapılmış , Osmanlıca kitabesine ve yerek kaynak kişilerden edinilen bilgilere göre Yarcı Hacı Ahmet Ağa tarafından 1904 (H. 1319) tarihinde harabe halindeki eski çeşme yapısı üzerine yeniden yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar Dönem içinde basit onarım gördüğü tahmin edilmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Çeşme yapısı her iki yanda bulunan dikdörtgen paye ayakların üzerine Bursa kemeri yapılmış, kemerin içine de bir kitabe yerleştirilmiştir. Ayakların ortasın da kurnası ve altta küçük bir su yalağı vardır. Bu küçük su yalağının her iki yanında ince uzun birer tane hayvanların su içmesi için daha büyük yalaklar yapılmıştır. Bu su yalaklarının arka kısımları arazinin kod farkından dolayı 1-1,5 m duvar örülerek yükseltilmiştir. Çeşmenin yapımında yerel sert kalkerden kesme blok taşlar devşirme malzeme olarak kullanılmıştır. Eksik kalan kısımlar daha sonra tuğla ile ve yerel taşlarla tamamlanmıştır. Çeşme aynalığı, aynalık kemeri sert kalker ve traverten taşlardan yapılmıştır. Çeşmenin sağ ve solundaki duvarlar beton malzeme ile kaplanarak koruma altına alınmıştır. Çeşmenin arkasında ve batısında betonarmeden yapılmış açık havuz, Osmanlı Dönemi’nde hem köyün hem de Güney-Eşme arasındaki yolcu ve kervanların su ihtiyacını karşılamak amacıyla yol kenarına yapılmıştır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı Aydın KVKBK'nun 29.08.2014 gün ve 3067 sayılı kararı
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 524    Eklenme Tarihi : 21 Ekim 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 21 Ekim 2014 Salı