­ YAPI KALINTISI | Kültür Portalı

Yapı Kalıntısı - Kırıkkale

Adı Yapı Kalıntısı
Mah. Köy - Mevkii Işıklar Köyü
Adres Balışeyh ilçesi, Işıklar Köyü
Vakfiye
Genel Tanım Işıklar Köyü, Balışeyh İlçesine 8 – 10 km. mesafede Kırıkkale – Balışeyh karayolunun Değirmendere köprüsünden sağa ayrılan tali yoldan köye ulaşılmaktadır. Kaçak kazı izlerine rastlanmaktadır. Kaçak kazı alanlarından birisi; köy yerleşim alanı içinde, köy camisinin sağından ayrılan yol üzerinde, camiye 30 – 35 m. mesafededir. Köyün bekçisi Mustafa AĞIRMAN’a ait olan ve halen oturulan evin bahçe kısmındadır. 850 m2’lik alan üzerinde tek katlı ev ile ekili bahçe kısmı bulunmaktadır. Kaçak kazı yeri bahçe içinde evin kuzeydoğusundadır. Mevcut meyva ağacının dibinde olduğu ilgili Jandarma personeli tarafından belirtilmiştir. Üzeri şu an kapatılmış olan kazı alanıyla ilgili olarak Jandarma tarafından hazırlanan tutanakta 216 cm. çapında 488 cm. derinlikte kazıldığı belirtilmiştir. Üzeri kapatılmış olduğundan yüzeyde yapılan incelemede çağı kesin olarak belirlenememekle birlikte Roma Çağı’na ait olması muhtemel, oldukça tahrip olmuş ve form vermeyen birkaç seramik dışında mimari bir kalıntıya rastlanmamakla beraber, Balışeyh Jandarma Karakol Komutanlığı’nca düzenlenen hazırlık evrakında bulunan olay yeri fotoğraflarında, bir duvarın temeli olması muhtemel kaçak kazı sırasında tahrip olmuş, taş sırasının bulunduğu görülmüştür. Söz konusu taş sırasının yaklaşık olarak kuzeydoğu – güneybatı doğrultusunda uzandığı görülmektedir. Kaçak kazı yapılan alan evde yaşayanlar için hayati bir tehlike yaratmaması için kapatılmıştır. Bu alanda yapılan incelemede, bu yapının üst örtüsünde kullanılmış olması muhtemel üzerinde saz ( kamış ) izleri bulunan sıva parçasına rastlanmıştır.
Yapılan Onarımlar Yok
Ayrıntılı Tanımı Işıklar Köyü, Balışeyh İlçesine 8 – 10 km. mesafede Kırıkkale – Balışeyh karayolunun Değirmendere köprüsünden sağa ayrılan tali yoldan köye ulaşılmaktadır. Kaçak kazı izlerine rastlanmaktadır. Kaçak kazı alanlarından birisi; köy yerleşim alanı içinde, köy camisinin sağından ayrılan yol üzerinde, camiye 30 – 35 m. mesafededir. Köyün bekçisi Mustafa AĞIRMAN’a ait olan ve halen oturulan evin bahçe kısmındadır. 850 m2’lik alan üzerinde tek katlı ev ile ekili bahçe kısmı bulunmaktadır. Kaçak kazı yeri bahçe içinde evin kuzeydoğusundadır. Mevcut meyva ağacının dibinde olduğu ilgili Jandarma personeli tarafından belirtilmiştir. Üzeri şu an kapatılmış olan kazı alanıyla ilgili olarak Jandarma tarafından hazırlanan tutanakta 216 cm. çapında 488 cm. derinlikte kazıldığı belirtilmiştir. Üzeri kapatılmış olduğundan yüzeyde yapılan incelemede çağı kesin olarak belirlenememekle birlikte Roma Çağı’na ait olması muhtemel, oldukça tahrip olmuş ve form vermeyen birkaç seramik dışında mimari bir kalıntıya rastlanmamakla beraber, Balışeyh Jandarma Karakol Komutanlığı’nca düzenlenen hazırlık evrakında bulunan olay yeri fotoğraflarında, bir duvarın temeli olması muhtemel kaçak kazı sırasında tahrip olmuş, taş sırasının bulunduğu görülmüştür. Söz konusu taş sırasının yaklaşık olarak kuzeydoğu – güneybatı doğrultusunda uzandığı görülmektedir. Kaçak kazı yapılan alan evde yaşayanlar için hayati bir tehlike yaratmaması için kapatılmıştır. Bu alanda yapılan incelemede, bu yapının üst örtüsünde kullanılmış olması muhtemel üzerinde saz ( kamış ) izleri bulunan sıva parçasına rastlanmıştır.
Yayın Dizini Davut OLUK
Revizyon AKTVKK