­ YALNIZGÖZ KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

YALNIZGÖZ KÖPRÜSÜ - Edirne

Pafta 51L-4d
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Karayolları Genel Müdürlüğü
Yaptıran 2.Selim
Genel Tanım Kesme taştan, sivri kemerli bir köprüdür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı 2.Beyazıd Köprüsü'nün devamında yer alan köprü,2.Beyazıd Köprüsü'nü şehre bağlamaktadır.Kitabesi bulunmayan köprünün kaynaklarda 2.Selim döneminde, 1570 yılında onun adına yapıldığı belirtilmektedir.Tunca nehrinin bir kolu üzerinde yapılmış olan köprü tamamen kesme taş malzemeden yapılmıştır.Köprünün ortasında iki adet balkon denebilecek birer çıkıntısıyla suya inmek mümkündür.Bunlar oldukça geniş olup suya kadar inen merdivenleri bulunmaktadır.Köprünün Beyazıd Köprüsü tarafında bir adet büyük, diğer tarafta ise beş adet küçük göz bulunur.Tek başına duran bu büyük kemerden dolayı "Yalnız Göz" ismiyle anılmaktadır.Kemer açıklıkları basit sivri kemer biçimindedir.Büyük olan kemer diğerlerine göre daha geniştir.Ayrıca balkon olarak adlandırılan çıkıntılarda da kemer gözleri bulunmaktadır.Köprünün zemin döşemesi ve korkulukları da kesme taştan yapılmış olup, her iki ucunda da korkuluk başlangıçlarına birer baba taşı yerleştirilmiştir. Büyük kemer açıklığının Beyazıd Köprüsü tarafına yerleştirilmiş, merdiven gibi basamaklı bir biçimde düzenlenen oldukça büyük üçgen planlı bir sel yaran görülmektedir.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü