­ YAKUP BEY HAMAMI | Kültür Portalı

Yakup Bey Hamamı - Bursa

Adı Yakup Bey Hamamı
Mah. Köy - Mevkii Cuma Mahallesi
Adres Cuma Mahallesi Keles / Bursa
Vakfiye
Genel Tanım Yakup Bey Hamamı olarak ta anılan yapı, muhtemelen Keles’te Murat Hüdavendigar’ın inşa ettirdiği caminin vakfıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yakup Bey Hamamı olarak ta anılan yapı, muhtemelen Keles’te Murat Hüdavendigar’ın inşa ettirdiği caminin vakfıdır. Kayıtlarda Keles’teki bir hamamdan söz edildiği, I. Murat’ın oğlu Yakup Çelebi’nin Keles’teki Hüdavendigar Cami’ne Mudanya’da zeytinliklerini vakfettiğini belgeler. Keles ilçe merkezindeki hamam I.Murat Hudavendigar döneminde (1360-1389) yaptırılan ve günümüze kalmamış olan camiye vakıf olarak, I. Murat’ın oğlu Yakup Çelebi tarafından veya onun adına yaptırılmıştır. Doğu batı doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Eş boyutlarda kare planlı ve kubbeli A, B, C mekanlarıyla bunlara bitişik külhandan oluşmaktadır. Girişi doğu cephesi eksenindedir. Yapı içten sıvalıdır. Yapı en son 1972 yılında onarılmış ve bu sırada özgün doku özelliklerini kaybetmiştir. Saçak altlarında ve kubbe kasnağında üç sıra tuğladan testere dişi friz vardır
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam
Önerilen Kullanım Hamam
Tescil Kararı 05.11.1999/660 - 24.01.2008/3266

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1755    Eklenme Tarihi : 04 Haziran 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 22 Temmuz 2013 Pazartesi