­ YAĞIBASAN MEDRESESİ | Kültür Portalı

Yağıbasan Medresesi - Tokat

Yaptıran Nizameddin Yağıbasan
Yapım Tarihi H.552 - M. 1157
Genel Tanım Medrese
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Niksar Kalesi'nde içkale surlarına bitişik olarak inşa edilmiştir. Kitabesine göre medrese, H.552(M.1157) yılında Danişmendli Emiri Nizameddin Yağıbasan tarafından inşa ettirilmiştir. Anadolu'nun ilk kapalı avlulu medresesi olma özelliğini taşımaktadır. Kapalı avlulu, iki eyvanlı ve revaksız plan tipinde inşa edilmiştir. Yapımı sırasında kısmen içkale surlarından faydalanıldığı için, düzgün olmayan kareye yakın dikdörtgen plana sahiptir. Tromp geçişli kubbeyle örtülü avluya, kuzey ve doğudan birer eyvan açılmaktadır. Kuzeydeki eyvanın her iki yanında birer tane küçük, köşelerde kuzeye doğru çıkıntı yapan daha büyük dikdörtgen planlı köşe odaları bulunmaktadır. Avlunun batısında herbirinin içinde ocak nişi bulunan yanyana üç oda yer almaktadır. Güneyde ise kalan izlerden anlaşıldığına göre, asimetrik bir düzenleme gösteren altı oda bulunmaktadır. A.Gabriel'e göre, bu odalardan batıdan doğuya doğru ikincisi giriş olmalıdır. Kuzeydeki iki köşe odasının pencereleri dışında dışarıya açıklığı bulunmamaktadır. Birer kapıyla avluya açılan yan mekanlar, kapıları üzerinde bulunan tepe pencereleriyle aydınlatılmaktadırlar. Ortadaki avlu dışında tüm birimler tonoz örtülüdür. Malzeme ve işçilik açısından basit ve mütevazı bir yapı olan Yağıbasan Medresesi'nin inşa malzemesi moloz taştır (Gabriel,1934; Kuran,1968; Sözen,1972; Çal,1989).