­ İVAZ PAŞA CAMİİ | Kültür Portalı

İvaz Paşa Camii - Bursa

Harita No 27PIa
Mah. Köy - Mevkii Nalbantoğlu Mahallesi
Adres Nalbantoğlu Mahallesi Ulucami Caddesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran İvaz Paşa
Vakfiye -
Genel Tanım Cami tamamen yeniden yapılmıştır. Eski durumunu Bursa hakkındaki yazılı kaynaklardan öğrenmekteyiz. Kaynaklara göre basit yapılı, saçaklarının güney tarafta olanları eskiliğini koruduğu gibi, basit görünümlü minarenin şerefe altı güzel mihrapçıklarla süslü ve eski devrin parçalarındandır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1957 yılındaki yangında tümüyle yanmıştır. 1967 yılında Kazım Koyuncu adlı hayırsever bir şahıs tarafından aslına uygun olarak onarılan caminin, bugün sadece minaresinin şerefe altı ve güneye bakan saçakları orijinaldir, diğer bölümleri yenidir.
Ayrıntılı Tanımı Pirinç Hanı karşısında, Yeşil Külliyesi’nin mimarı İvaz Paşa tarafından, II. Murat devrinde yaptırılmıştır. 1860 yılında kagir olarak onarılmasına karşın, 1957 yılındaki yangında tümüyle yanmıştır. 1967 yılında Kazım Koyuncu adlı hayırsever bir şahıs tarafından aslına uygun olarak onarılan caminin, bugün sadece minaresinin şerefe altı ve güneye bakan saçakları orijinaldir, diğer bölümleri yenidir. Cami tamamen yeniden yapılmıştır. Eski durumunu Bursa hakkındaki yazılı kaynaklardan öğrenmekteyiz. Kaynaklara göre basit yapılı, saçaklarının güney tarafta olanları eskiliğini koruduğu gibi, basit görünümlü minarenin şerefe altı güzel mihrapçıklarla süslü ve eski devrin parçalarındandır. Cami kuzey- güney doğrultusunda dikdörtgen planlı, 7,50 x 15,00 metre boyutlarındadır. Yan yana iki kubbe ile örtülen caminin güneybatısında minaresi bulunur. Minare, silindirik tuğla gövdeli, tek şerefeli ve basık külahlıdır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730 ve 26.06.2008/3761

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2950    Eklenme Tarihi : 15 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 15 Eylül 2014 Pazartesi