­ VANİ MEHMET EFENDİ CAMİ | Kültür Portalı

Vani Mehmet Efendi Cami - Bursa

Adı Vani Mehmet Efendi Cami
Mah. Köy - Mevkii Kale Mahallesi
Adres Kale Mahallesi Namık Kemal Caddesi Kestel/Bursa
Yaptıran Şeyh Mehmet Vani
Vakfiye Var
Genel Tanım Sultan IV. Mehmed döneminde önemli bir bilim adamı olan Vani Mehmed Efendi yaşamının bir kısımını Kestel'de geçirmiştir.Burada cami,cami evi, hamam,imaret,medrese ve kervansaray yaptırmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Caminin kuzeyindeki harime giriş kapısı üzerinde, dört satırlık bir kitabe vardır. Kitabeye göre yapı, 1084 H. / 1673-74 M. tarihinde "Şeyh Mehmet Vani" tarafından yaptırılmıştır. Harim kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı, düz tavanlıdır. Harimin kuzeyinde mahfil, güney duvarında yarım yuvarlak mihrap nişi bulunur. " L" biçimindeki son cemaat yeri, yapının kuzey ve doğu cephesi boyunca uzanır. Caminin üzeri kırma çatıyla örtülüdür. Minare altıgen kaideli, silindirik gövdeli ve tek şerefelidir. Yapının duvarları sıvalı olduğundan malzemesi belli değildir. Minare kaidesi bir sıra kesme taş, iki sıra tuğla düzeninde almaşık teknikle yapılmıştır. Gövdesi tuğla örgülüdür. Harimin ve son cemaat örtüsü ile minber ve vaiz kürsüsü ahşaptır.
Tescil Kararı 23.10.2003/10120 ve 27.06.2008/3797

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 5408    Eklenme Tarihi : 16 Mayıs 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi