­ VAKIFLAR HAMAMI | Kültür Portalı

Vakıflar Hamamı - Denizli

Adı Vakıflar Hamamı
Mah. Köy - Mevkii Saraylar Mahallesi
Adres Saraylar Mahallesi Merkezefendi İlçesi DENİZLİ
Yapım Tarihi 14. y.y.
Vakfiye
Genel Tanım Hamam; erkekler ve kadınlar hamamı olarak iki bölümden oluşmaktadır. Sıcaklık, Soğukluk ve ılıklık bölümleri mevcuttur. Dikdörtgen planlı olan hamamın erkekler bölümü hamam olarak, kadınlar bölümü ise ticarethane olarak kullanılmaktadır. Hamada sırasıyla soğukluk, ılıklık, sıcaklık ve külhan bölümleri yer alır. Malzeme olarak duvarlarda; taş ve tuğla, kubbe ve giriş unsurlarında tamamen tuğla malzeme kullanılmıştır.
Yapılan Onarımlar 20. y.y. başlarında onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Hamam; erkekler ve kadınlar hamamı olarak iki bölümden oluşmaktadır. Sıcaklık, Soğukluk ve ılıklık bölümleri mevcuttur. Dikdörtgen planlı olan hamamın erkekler bölümü hamam olarak, kadınlar bölümü ise ticarethane olarak kullanılmaktadır. Hamada sırasıyla soğukluk, ılıklık, sıcaklık ve külhan bölümleri yer alır. Malzeme olarak duvarlarda; taş ve tuğla, kubbe ve giriş unsurlarında tamamen tuğla malzeme kullanılmıştır. Vakıf hamamının kitabesi bulunmamakla beraber, 14.yy da muhtemelen bölgeye hakim olan Germiyanoğulları Beyliği Dönemine ait olmalıdır. Hamamın soğukluk bölümleri 20.yy başlarında meydana gelen Denizli depreminde yıkılmış, bu bölümler daha sonra Kiremit çatılı olarak yeniden yapılmıştır.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam
Önerilen Kullanım Hamam
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKK'nun 18.08.1993 gün ve 3432 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 15548    Eklenme Tarihi : 13 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 14 Ağustos 2014 Perşembe