­ UZUNKÖPRÜ İSMAİL AĞA ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

UZUNKÖPRÜ İSMAİL AĞA ÇEŞMESİ - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Hoca Habip Mahallesi
Adres Çeşmeler Meydanı
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Uzunköprü Belediyesi
Genel Tanım Dikdörtgen formda yapılmış olan çeşme cami duvarına bitişiktir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Balkan savaşları sonucunda Uzunköprü’de göçlerle nüfusta artış olmuş, bunun sonucu ilçede su gereksinimi artmıştır. İlçedeki su sorununu gidermek için Belediye Başkanı Hafız İsmail Efendi ve Kaymakam Süleyman Bey’in girişimiyle, ilçe halkının maddi desteği alınarak Lişko yöresinde bulunan Kirazlı deresindeki su kaynağının Uzunköprü’ye getirilmesi sağlanmış ve ilçenin çeşitli yerlerine çeşmeler yapılmıştır. Türk sitilinde kesme taş ve tuğladan yapılan çeşmelerden dört tanesi günümüzde halen ayaktadır. Bu dört çeşmeden biri olan Hoca İsmail Ağa Çeşmesi dikdörtgen formda yapılmış ve arkasındaki caminin duvarına bitişik durumdadır. Dışı taştan kemerli olan çeşme halen kullanılmaktadır. Çeşmenin kemerli kısmındaki kilit taşı süslemeli yapılmıştır. Çeşme, 0.87x1.35 m. ölçülerinde 2.38 m. yüksekliğindedir. Çeşmenin iki yanında binek taşı yer almaktadır. 0.37x0.46 m. ölçülerinde iki satırlık mermer kitabesi bulunmaktadır. Bu kitabede, Hicri ve Rumi olarak çeşmenin yapım tarihleri yazmaktadır
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı E.K.T.V.K Kurulu'nun 16.07.2010 tarih ve 3124 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1339    Eklenme Tarihi : 23 Şubat 2018 Cuma    Güncellenme Tarihi : 12 Nisan 2018 Perşembe