­ ÜNÜR BELDESİ ESKİ CAMİ | Kültür Portalı

ÜNÜR BELDESİ ESKİ CAMİ - Çankırı

Mah. Köy - Mevkii Ünür Beldesi, Merkez / ÇANKIRI
Adres Ünür Beldesi, Merkez / ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Ünür Belediye Başkanlığı
Yapım Tarihi H.1320 / M. 1902-3
Vakfiye -
Genel Tanım Bahçe içerisinde yer alan cami kırma çatılı ve Marsilya kiremitli olup saçakları ahşaptır. Caminin kuzeydoğu köşesinde 1985 yılında inşa edilen cami bulunmaktadır. Yapıya kuzeyden bugün yerinde bulunmayan kenarda tahrip edilmiş halde duran çift kanatlı sade bir kapıyla girilir. Doğu ve batısında kapıyla girilen iki farklı bölüm mevcuttur. Doğudaki bölümden ana mekana bir kapıyla girilirken; batıdaki kısımdan ana mekana bir pencere açılımı vardır. Bu kısmın 1920'li yıllarda okul olarak kullanıldığı köyde yaşayan yaşlı insanlar tarafından belirtilmiştir. Dikdörtgen planlı ana mekana kuzeyden iki yanında taş sütunların bulunduğu ahşap bir kapıyla girilir. Sütunlar, ön cepheleri silmeli sütun başlıklarıyla sonlanıp; kilit taşlı yuvarlak kemeri taşırlar. Girişin solundaki sütun başlığında çentiklenerek 1320 H. yazmaktadır. Bu da yapının tarihlendirilmesinde bize yardımcı olmaktadır. Girişin sağ ve solunda müezzin mahfilleri bulunmaktadır. Soldaki mahfilden bugün yerinde bulunmayan bir merdivenle kadınlar mahfeline çıkıldığı düşünülmektedir. Altı adet ahşap direkle taşınan kadınlar mahfili ortada dikdörtgen çıkıntı teşkil etmektedir. Bu çıkıntının altında dekoratif amaçlı yıldızlardan oluşan bir göbek mevcuttur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bahçe içerisinde yer alan cami kırma çatılı ve Marsilya kiremitli olup saçakları ahşaptır. Caminin kuzeydoğu köşesinde 1985 yılında inşa edilen cami bulunmaktadır. Yapıya kuzeyden bugün yerinde bulunmayan kenarda tahrip edilmiş halde duran çift kanatlı sade bir kapıyla girilir. Doğu ve batısında kapıyla girilen iki farklı bölüm mevcuttur. Doğudaki bölümden ana mekana bir kapıyla girilirken; batıdaki kısımdan ana mekana bir pencere açılımı vardır. Bu kısmın 1920'li yıllarda okul olarak kullanıldığı köyde yaşayan yaşlı insanlar tarafından belirtilmiştir. Dikdörtgen planlı ana mekana kuzeyden iki yanında taş sütunların bulunduğu ahşap bir kapıyla girilir. Sütunlar, ön cepheleri silmeli sütun başlıklarıyla sonlanıp; kilit taşlı yuvarlak kemeri taşırlar. Girişin solundaki sütun başlığında çentiklenerek 1320 H. yazmaktadır. Bu da yapının tarihlendirilmesinde bize yardımcı olmaktadır. Girişin sağ ve solunda müezzin mahfilleri bulunmaktadır. Soldaki mahfilden bugün yerinde bulunmayan bir merdivenle kadınlar mahfeline çıkıldığı düşünülmektedir. Altı adet ahşap direkle taşınan kadınlar mahfili ortada dikdörtgen çıkıntı teşkil etmektedir. Bu çıkıntının altında dekoratif amaçlı yıldızlardan oluşan bir göbek mevcuttur. Kuzeyde üstte iki adet kare pencere, altta girişin sağ ve solunda ikişer adet küçük pencere; doğuda ve batıda ise karşılıklı simetrik olarak üstte ikişer küçük pencere, altta ise yuvarlak kemerli ikişer büyük pencere bulunmaktadır. Kuzeydoğu köşede mekana açılan bir kapı mevcuttur. Ayrıca batıda kadınlar mahfiline denk gelen kısımda kare bir pencere vardır. Güneyde mihrabın iki yanında üstte iki küçük, altta yuvarlak kemerli büyük pencere yer almaktadır. Kuzeybatı cephede kadınlar mahfiline açılan bir kapı bulunmaktadır. Yarım silindirik mihrabı özelliksiz ve sadedir. Minberi yerinde bulunmamaktadır. Yapının iç görünüşü ahşap tavan işçiliği bakımından dikkati çeker. Harim kısmının tavanı yoğun tezyinatlı olup, oldukça güzel bir ahşap işçiliğine sahiptir. Çökertme tekniğinde yapılan tavanın bordürlerinde bitkisel motifler vardır. Ortadaki ışınsal madalyonun etrafını içlerini bitkisel bezemelerin doldurduğu baklava dilimlerinden oluşan dikdörtgen bir çerçeve kuşatır. Onun da etrafı kasetleme tekniğinde yapılmıştır. Köşelerde oluşturulan üçgenlerin alt kenarını kesen yerde baklavalarla çerçeveye benzer şekilde bezenerek bir bant oluşturulmuştur. En dış bordürde çokgen ve baklava motifleri yer almaktadır. Boyamalarda mavi, yeşil, kırmızı, sarı, beyaz ve siyah renkler kullanılmıştır. Yığma moloz taş kullanılarak yapılan caminin duvar kalınlığı 1 metredir.