­ ULU CAMİİ | Kültür Portalı

Ulu Camii - Tokat

Yaptıran Bilinmiyor
Yapım Tarihi 17.yy.
Genel Tanım Camii
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Cami-i Kebir Mahallesi'nde yer alan Tokat Ulu Cami, Selçuklu ulu cami yer seçimi geleneğine uygun olarak şehrin ortasında, kaleye giden yol üzerinde, kale ana giriş kapısı yakınındadır. Batıda bulunan giriş kapısı üzerindeki kitabeye ebced hesabıyla düşülmüş tarihe göre, H.1090(M.1679) yılında yenilenmiştir. 12.yy.a ait Selçuklu camisinin temelleri üzerine 17. yy.da, bugün görülen yapının inşa edildiği kabul edilmektedir. Eğimli bir arazi üzerinde kurulmuş olan Ulu Cami; kuzey-güney doğrultusunda uzanan enlemesine dikdörtgen planlı, üç sahınlı bir yapıdır. Harim iki paye sırasıyla mihraba dik uzanan üç sahına bölünmüştür. Orta sahnın yan sahınlardan geniş tutulduğu harimin üzeri içten ahşap düz tavanla kapatılıp kırma çatıyla örtülmüştür. Güney cephenin doğu köşesi sokak dokusuna uydurulmak amacıyla pahlanmıştır. Camiyi, doğu ve batı cepheleri boyunca birer son cemaat yeri revakı çevrelemektedir. Camiye girişi sağlayan doğu ve batı cephelerde bulunan kapılar aynı eksen üzerinde değildir. Harimin doğu, batı ve güney cephelerinde çift sıra pencereler yer alırken kuzey cephe tümüyle sağır, düz bir yüzeye sahiptir. Harimde güney cephede yer alan mukarnas kavsaralı mihrap ve sağındaki ahşap minber döneminin özelliklerini göstermektedir. Kuzey duvarla, kısmen doğu ve batı duvarları boyunca "U" şeklinde kadınlar mahfili uzanır. Kuzeybatı köşeye bitişik dikdörtgen prizmal kaideli, tek şerefeli minarenin gövdesi yukarıya doğru daralmaktadır. Kesme taş malzemeyle yığma tekniğinde inşa edilmiştir. Kesme taş beden duvarları dışında destekler, minare ve mihrapta kullanılmıştır. Tavan, çatı, kadınlar mahfili ve minber ahşap; batıdaki son cemaat yeri sütunları mermerdir. Harimin destekleri, bunları birbirine bağlayan kemerler ve ahşap tavan hiç boş yer bırakmayacak şekilde bezenmiştir. Destekler ve kemerler üzerinde kalemişi tekniğinde bitkisel bezemeler işlenmiştir. Ahşap tavanda çıtalarla oluşturulmuş geometrik kompozisyonları, bitkisel bezemeli kalemişi bordürler çerçevelemektedir. Orta sahnın ikinci kemer hizasında kalan tavan yüzeyine ahşap tavan göbeği yerleştirilmiştir (Baykara,1987; Uysal,1987; Mercan-Ulu,2003).