­ ÜÇ KUZULAR (ÜÇ KOZLAR) CAMİİ | Kültür Portalı

Üç Kuzular (Üç Kozlar) Camii - Bursa

Yaptıran Safiyyuddin Açıkbaş Mehmed ve Ali
Yapım Tarihi 15 YY.
Kitabe Var.
Vakfiye Var.
Genel Tanım Yapının doğu yönünde yer alan minaresi sağlam ve zariftir. Sekizgen biçimli kaide, aralarında tuğla dizileri olan kesme taşlarla örülmüştür. Gövdeye geçiş tuğla üçgen yüzeyler aracılığı ile sağlanmış, silindirik tuğla gövde, merdiven biçimi motiflerle tezyin edilmiştir. Şerefe altında zincir motifli bir su bulunmaktadır. Beş sıra stalaktitli şerefe altına sahip olup, petek üzerindeki sivri külahı camdan yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar 1950
Ayrıntılı Tanımı Bursa’nın Üç Kuzular Semtindedir. 1950 yılında yıkılmış, sadece minaresi ayakta kalmış ve yıkılan yapının yerine yeni bir cami yapılmıştır. İlk yapılış tarihi hakkında bir belge bulunmamaktadır. Yapının doğu yönünde yer alan minaresi sağlam ve zariftir. Sekizgen biçimli kaide, aralarında tuğla dizileri olan kesme taşlarla örülmüştür. Gövdeye geçiş tuğla üçgen yüzeyler aracılığı ile sağlanmış, silindirik tuğla gövde, merdiven biçimi motiflerle tezyin edilmiştir. Şerefe altında zincir motifli bir su bulunmaktadır. Beş sıra stalaktitli şerefe altına sahip olup, petek üzerindeki sivri külahı camdan yapılmıştır. Son cemaat yerine giriş doğudandır. Kare planlı olan cami 17 pencere ile aydınlatılmaktadır. Ahşap tavanlı olup kırma çatı ile örtülerek kiremitle kaplanmıştır. Cami sağlam ve açık durumdadır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2430    Eklenme Tarihi : 12 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 18 Eylül 2014 Perşembe