­ TUZLAHAN HÖYÜĞÜ | Kültür Portalı

TUZLAHAN HÖYÜĞÜ - Sivas

Harita No İ 38-C4
Mah. Köy - Mevkii Tuzlahan Köyü
Adres Tuzlahan Köyü-MERKEZ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Sivas İli, Merkez İlçe, Körtuzla (eski Tuzlahan) Köyü sınırları içerisinde, köyün yaklaşık 1 km kuzeybatısındaki tepelerin güney yamacı üzerinde, doğal bir tepe yükseltisi üzerine konumlanmış, 39°35.900' K 37°03.487' D coğrafi konumda olan yaklaşık 60 m çapında bir höyüktür. Yerleşmenin doğusundan Tuzla Deresi geçmektedir. Höyüğün bulunduğu alanda Tuzla deresi derin bir vadi oluşturmaktadır. Höyük üzerinde, ikisi yakın zamanda açılmış kaçak kazı çukurları görülmektedir. Yerleşmenin doğu yamacı kayalık olup, bu alandaki kültür toprağı, yamaç erozyonu nedeniyle dere yatağına akmış olmalıdır. Yüzeydeki seramik türü malzemeye göre küçük boyutlu höyük, Kalkolitik ve eski Tunç Çağı'nda iskân görmüştür. Seramik malzeme arasında, Maltepe boyalıları türünde eski Tunç çağı malzemesi dikkati çekmektedir. Höyük, Ökse'nin yüzey araştırması raporlarında "Küllü Tepe" olarak geçmektedir (bkz. yayın dizini).
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Sivas İli, Merkez İlçe, Körtuzla (eski Tuzlahan) Köyü sınırları içerisinde, köyün yaklaşık 1 km kuzeybatısındaki tepelerin güney yamacı üzerinde, doğal bir tepe yükseltisi üzerine konumlanmış, 39°35.900' K 37°03.487' D coğrafi konumda olan yaklaşık 60 m çapında bir höyüktür. Yerleşmenin doğusundan Tuzla Deresi geçmektedir. Höyüğün bulunduğu alanda Tuzla deresi derin bir vadi oluşturmaktadır. Höyük üzerinde, ikisi yakın zamanda açılmış kaçak kazı çukurları görülmektedir. Yerleşmenin doğu yamacı kayalık olup, bu alandaki kültür toprağı, yamaç erozyonu nedeniyle dere yatağına akmış olmalıdır. Yüzeydeki seramik türü malzemeye göre küçük boyutlu höyük, Kalkolitik ve eski Tunç Çağı'nda iskân görmüştür. Seramik malzeme arasında, Maltepe boyalıları türünde eski Tunç çağı malzemesi dikkati çekmektedir. Höyük, Ökse'nin yüzey araştırması raporlarında "Küllü Tepe" olarak geçmektedir (bkz. yayın dizini).
Tescil Kararı 02.03.2000-2536
Yayın Dizini - Ökse, A.T., "Sivas İli 1999 Yüzey Araştırması", XVIII. Araştırma Sonuçları, Cilt II: 89-100, No. 7