­ TUZ PAZARI CAMİİ | Kültür Portalı

Tuz Pazarı Camii - Bursa

Harita No 27PIa
Mah. Köy - Mevkii Orhanbey Mahallesi
Adres Tuz Pazarı Semti Osmangazi/Bursa
Yaptıran Kara Ali
Vakfiye -
Genel Tanım Doğu-batı yönünde, dikdörtgen bir plan şeması gösteren caminin iç ölçüleri 8,87 x 8,98 metre boyutlarında, tek kubbeli asıl ibadet alanı ile doğu yönünde buna eklenen 3,89 x 8,90 metre iç ölçüsünde, ortada küçük bir kubbe, güney-kuzey yanları tonoz örtülü, üç bölümlü bir son cemaat yerinden oluşmaktadır. Asıl ibadet alanının üstünü örten dıştan kurşunla kaplı kubbe, yüksek baklavalı bir kuşağa oturmaktadır. Yüksek olan kuşak sayesinde caminin içi ferah ve rahattır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Tuz Pazarı Caddesi üzerindedir. Fatih Sultan Mehmet döneminde, Kara Ali tarafından yaptırılmıştır. Doğu-batı yönünde, dikdörtgen bir plan şeması gösteren caminin iç ölçüleri 8,87 x 8,98 metre boyutlarında, tek kubbeli asıl ibadet alanı ile doğu yönünde buna eklenen 3,89 x 8,90 metre iç ölçüsünde, ortada küçük bir kubbe, güney-kuzey yanları tonoz örtülü, üç bölümlü bir son cemaat yerinden oluşmaktadır. Asıl ibadet alanının üstünü örten dıştan kurşunla kaplı kubbe, yüksek baklavalı bir kuşağa oturmaktadır. Yüksek olan kuşak sayesinde caminin içi ferah ve rahattır. Mihrap nişi; iri yaprak sırası üzerine altı sıraya düzenlenmiş stalaktitlerden oluşmaktadır. Dış yan köşeliklerdeki kalın gövdeli sütuncelerin alt ve üstünde üçer yaprak yer almakta olup yağlı boya kalem işi ile mihrabın sadeliği bozulmuştur. Güney duvarına bitişik, dört köşe, dışa çıkıntılı minare kaidesi moloz taş ve tuğla ile yapılmıştır. Minare kaidesinden üçgenler aracılığı ile 24 dilimli tuğla gövdeye geçilmektedir. Tamamen tuğla örgülü gövdenin dilimleri üçgen kesitlidir. Üç sıra kirpi saçak dizili şerefe altına sahip olup, korkulukları taş malzemedir.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2158    Eklenme Tarihi : 12 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 15 Eylül 2014 Pazartesi