­ TUZ PAZARI CAMİ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Tuz Pazarı Cami Çeşmesi - Bursa

Harita No 27PIa
Mah. Köy - Mevkii Tuzpazarı Mahallesi
Adres Tuzpazarı Mahallesi Tuzpazarı Caddesi Osmangazi/Bursa
Yapılan Onarımlar 1972,1980
Ayrıntılı Tanımı Büyükşehir Belediyesi’nin kuzey doğusunda bulunan Tuz Pazarı Cami’nin yanında, çiçek pazarının ortasındadır. Çeşme, kenarlarının ortası yarım daire, havuz görünümlü köşeli bir yalağın içine oturtulmuş, dört cepheli kare tabanlı, her cephede tek musluğu olan bir çeşmedir. Her tarafı mermer olan bu çeşmenin ayna mermerinin ortası çeşmeye uygun şekil verilerek oyulmuş ve bu oyuk kısım kepenk kafesine benzeyen bir kafes ile kapatılmıştır. Kafesin arkasında ve çeşmenin içinde mermer hazne görünmektedir. Çeşmenin üstü düz mermer plakla saçak verilerek örtülmüştür. Çeşmenin güney cephesinin, iki köşesinde helezonik bir sütun görünmektedir. Diğer köşeler düzdür. 8-10 yıl önce çeşmeye bir çöp kamyonu çarparak yıkmış ve yine eski şekli verilerek yeniden yapılmıştır. Yeniden yapım esnasında orijinal olan bu helezonik sütunlar bu cephede kullanılmıştır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730
Yayın Dizini GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BURSA ÇEŞMELERİ/ ARİF SELÇUK ÖZER

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1246    Eklenme Tarihi : 20 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi