­ TURHAL ULU CAMİİ | Kültür Portalı

Turhal Ulu Camii - Tokat

Yaptıran İstanbul Emini İshak Efendi
Yapım Tarihi H.950 - M.1544
Genel Tanım Cami
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Cami giriş kapısı üzerindeki kitabesine göre H.950(M.1544) yılında İstanbul Emini İshak Efendi tarafından yaptırılmıştır. Mihrap önünde pandantif geçişli iki kubbeyle örtülü bölüm ile doğu ve batısındaki tonoz örtülü dikdörtgen mekanlardan oluşan harim, 1960'lı yıllarda batıya doğru genişletilmiştir. Bugün sadece tuğla minaresi ve güneydeki iki kubbeli harim kısmı orijinal olan yapının mermer minberi ve mihrabı da sonradan yenilenmiştir. Harim, kubbelerin sekizgen kasnaklarındaki mazgal pencereler ve mihrabın iki yanında yer alan birer pencereyle aydınlatılmaktadır. Kuzeybatıda yer alan ve bugün çatı üzerinden yükselen minare, orijinalinde kare kaideli, silindirik gövdeli ve tek şerefelidir. İlave bölümlerinde düzgün kesme taş kullanılan caminin içi ve dışı sıvanmış olduğundan inşa malzemesi anlaşılamamıştır (Gündoğdu V.D,2006).