­ TORUMTAY TÜRBESİ | Kültür Portalı

Torumtay Türbesi - Amasya

Yapım Tarihi 677 H.(1278)
Kitabe var
Vakfiye var
Genel Tanım Gökmedrese Mahallesinde Gökmedrese Camisine bitişik olarak iki katlı planda yapılmıştır
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Dikdörtgen planda olan yapı iki katlıdır. Alt katta yarıdan fazla toprağa gömülmüş olan cenazeliğe sağ kenardan merdivenli bir kapıdan girilmektedir. Türbenin toprak üstündeki yapısı ise kesme taştır. Doğu ve Batı cephelerdeki türbenin giriş kapıları merdivenler ve duvarları destekleyen payandalar, beden duvarları üzerinde çıkıntılar teşkil etmektedir. Mekanı beşik tonozlu bir örtü kapatmakta iki yanlardaki kapılardan başka güney cephede süslü bir hacet penceresi bulunmaktadır. Güney cephesinin sağ ve sol üst köşesi yüksek kabartma olarak tezyin edilmiştir. Yukarıdan aşağıya doğru dikey olarak inen bir friz penceresinin alt seviyesinde köşeli kısımları bir dik açı meydana getirmektedir. Frizin her iki tarafında iki dikdörtgen pano meydana gelmekte bunlardan cephedekinin etrafını bitki motiflerinden alçak kabartmalı bir bordür çerçevelemektedir. Köşedeki panonun etrafını çevreleyen bordüre kitabe nakşedilmiştir.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe