­ TOPRAKTEPE I-II TÜMÜLÜSLERİ | Kültür Portalı

Topraktepe I-II Tümülüsleri - Isparta

Adı Topraktepe I-II Tümülüsleri
Harita No ISPARTA L 25 - d 3
Adres Yassıören Kasabası, Delipınar Mevki / Senirkent
Yapım Tarihi Geç Arkaik Çağ (MÖ 530-510)
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Topraktepe tümülüsleri olarak adlandırılan mezarlar, Yassıören kasabasının 2 km doğusunda Yassıören’den Ortayazı köyüne giden yolun güneyindeki Delipınar mevkiindedir. Yolun sağındaki kayalığın batısında üzerinde Harita Genel Müdürlüğü’nün nokta alma yuvası olan 1 no’lu tümülüs ve batısında 2 no’lu tümülüs yer alır. 2 no’lu tümülüsün mezar odası 1966’lı yıllarda kaçak kazı ile açılmış ve dromos kısmından çıkan anthemionlu bezeme ile biten iki adet uzun stel ve bir adet dikdörtgen prizma biçimli alınlıklı stel olmak üzere toplam üç adet eser yakalanarak Senirkent İlçesine götürülmüş ve 2002 yılında bu eserler Isparta Müze Müdürlüğüne nakledilmiştir. Her üç eserde Geç Arkaik Döneme (MÖ 530-510) tarihlenir ve önemli eserlerdir. Bu tümülüsün mezar odasının kesme taşlardan yapılmış olduğu öğrenilmiştir. Bu tümülüslerden birinin açılan mezar odasının kesme taşlardan yapılmış olması nedeniyle her iki mezarında Lidya Tümülüsü tarzında olduğunu düşünmemiz hatalı olmaz. Her iki tümülüsün üzerinde kaçak kazı çukurları mevcuttur. I Nolu Tümülüs: Yassıören’den Ortayazı köyüne giden yolun sağında kayalık tepenin batısında bulunur. Yığma tepenin en üst noktasında Harita Genel Müdürlüğü’nün Nokta Alma Yuvası bulunur. Yaklaşık Çapı 30 m. civarındadır. Güneybatı cephesinde yer yer kaçak kazı çukurları mevcuttur. Tümülüsün mezar odası eğer Antik Çağda soyulmadı ise genel görünüm itibariyle sağlam gibi gözükmektedir. II Nolu Tümülüs: Yassıören’den Ortayazı köyüne giden yolun sağında kayalık tepenin batısında I no’lu tümülüsün yaklaşık 30-40 m. batısındadır. Bu tümülüsün üç tarafı kayalıkla çevrilidir. Tümülüsün güneybatı kısmında ve Tepe noktasında kaçak kazı çukurları mevcuttur. Bu Tümülüsün mezar odası 1966’lı yıllarda kaçak kazı ile açılmıştır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 29.06.2004 tarih ve 6357 Sayılı Kararıyla Tescil Edilmiştir.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita