­ TOPHANE SAAT KULESİ | Kültür Portalı

Tophane Saat Kulesi - Bursa

Adı Tophane Saat Kulesi
Mah. Köy - Mevkii Osmangazi Mahallesi
Adres Osmangazi Mahallesi Tophane Parkı içi Osmangazi/Bursa
Yaptıran II. Abdülhamit
Vakfiye -
Genel Tanım döneminde Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbelerinin bulunduğu parkta yaptırılan, 1 Eylül 1905 günü törenle açılan Bursa Saat Kulesi, 33 metre yüksekliktedir
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bursa'da Hamidiye (Cumhuriyet) ve Altıparmak Caddelerini açan, Mecidiye (Fevzi Çakmak) Caddesini tamamlayan, Vali Reşit Mümtaz Paşa ve Belediye Başkanı Mehmet Emin Bey döneminde Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbelerinin bulunduğu parkta yaptırılan, 1 Eylül 1905 günü törenle açılan Bursa Saat Kulesi, 33 metre yüksekliktedir. Gövdesi kesme taştan inşa edilen kare planlı kule, saçaklarla altı bölüme ayrılmakta, yangın gözetlemek amacıyla da kullanılan yedinci kat ise balkonla çevrelenmiş bulunmaktadır. İlk beş katta tüm cephelerde ağırlıklı sistemle çalışan 90 cm. çapında yuvarlak saatler bulunmaktadır. Bursa’ya hakim bir noktada yer alan kulenin üstü kemerli giriş kapısına dört basamakla güney cephesinden ulaşılmakta, çatıya 89 ahşap merdivenle çıkılmaktadır. 1861-1876 seneleri arasında aynı noktada bulunan dört katlı olarak yaptırılan bir başka saat kulesi yıkıldıktan sonra yerine inşa edilmiştir.
Orjinal Kullanım Anıt
Bugünkü Kullanımı Anıt
Önerilen Kullanım Anıt
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2949    Eklenme Tarihi : 09 Mayıs 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi