­ TİGEM ATATÜRK MÜZESİ | Kültür Portalı

Tigem Atatürk Müzesi - Yalova

Mah. Köy - Mevkii Bahçelievler Mah
Adres Merkez
Yapım Tarihi 19.y.y. sonları
Yapılan Onarımlar 1981 de restorasyon görmüştür.2013 yılı Ocak ayında restorasyonu başlamıştır.
Ayrıntılı Tanımı Yapı kuzeydoğu-güneybatı aksında konumlanmakta olup, ana girişi güneydoğu yönünde, diğer girişi ise kuzeybatı yönünde açılmıştır. Köşk yığma yapım tekniğinde inşa edilmiş olup dış cephelerin tümü sonradan çimento sıva ile sıvanarak boyanmıştır. Yapı çevresinden 90 cm. genişliğinde ve 10 cm. yüksekliğinde tretuar geçmektedir. Ana girişin üzerinde bulunan betonarme saçak izdüşümü boyunca döşenen grobeton, kapı girişinin 15 cm. aşağıda kalmasına neden olmuştur. Yapı, zemin ve birinci kat olmak üzere iki kattan meydana gelmektedir. Zemin kat; antre, toplantı salonu, 1 oda ve WC den, birinci kat da; dış salon, 3 oda ve banyodan meydana gelmektedir. Yapı içi tüm mekanların zemini ahşap olup birinci katta salonun devamı niteliğinde olan mekanın zemini mermerdir. Bu da bu mekanın daha önceden veranda olup daha sonra salona ilave edilmesiyle oluştuğu sonucuna vardırmıştır. Banyo ve WC nin zemini mermer olup banyonun bir oda ile daha bağlantısı bulunmaktadır. Merdiven, mobilyalar ve mobilya kasalarının tümü ahşap olup, el dokuması halılar ile avizeler de orjinaldir. Pencere ve kapıların tümü yağlı boyalıdır.
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K.’nun 20.11.2007 gün 193 sayılı kararı