­ TERZİ BABA TÜRBESİ | Kültür Portalı

Terzi Baba Türbesi - Erzincan

Harita No Yok
Mah. Köy - Mevkii Şehir Mezarlığı
Adres Şehir Mezarlığı-Erzincan
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Erzincan Belediyesi
Vakfiye
Genel Tanım Asıl adı Muhammed Vehbi olan tasavvuf ehli Terzi Baba, mesleği terzilik olduğundan halk arasında " Terzi Baba " adıyla anılmaktadır. Erzincan' ın en büyük mezarlığı olan Kaledibi Mezarlığına , 1848 yılında vefat eden Terzi Baba' nın defnedilmesiyle mezarlığın adı "Terzi Baba " değiştirilmiştir. Türbeye dört basamaklı merdivenle çıkılır. Yapının giriş bölümünde iki sütunlu ve üzeri kurşun kaplı, yağmurluk çıkması bulunmaktadır. Süsleme unsurlarının yer almadığı türbenin içi, sade sekizgen planlı düz bir örtüden oluşmaktadır. Türbenin kapısı ve pencerelerinde çapraz demir kafesler vardır. Türbenin içerinde bulunan iki sandukanın büyük olanı Terzi Baba' ya, diğeri ise Terzi Baba' nın en yakın müritlerinden birine aittir. Bir yangın sonucu harap olan türbe, 1980' li yıllarda betonarme olarak tekrar yaptırılmıştır. Mezarlık, Osmanlı mimarisinde kesme taştan inşa edilmiştir. Türbe ve mezarlık halk tarafından sıkça ziyaret edilmektedir.
Yapılan Onarımlar Yenilendi
Ayrıntılı Tanımı Erzincan İli, Merkez, Şehir Mezarlığında bulunan Terzi Baba Türbesi sarı küfeki taşından , ince yonu olarak yeniden yapılan türbe sekizgen planlıdır. Girişi kuzeyden olan türbenin kapı üzerinde yağmurluk çıkması mevcuttur. Türbenin diğer yerlerinde ise aynı ebatta, dikdörtgen pencereler bulunmaktadır. Pencere kenarları metal çatı ile kaplanmıştır.
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe
Tescil Kararı 21.06.1996 777

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1571    Eklenme Tarihi : 01 Temmuz 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 11 Aralık 2017 Pazartesi