­ TEKKEKÖY (SULTAN SARIBABA) TÜRBESİ | Kültür Portalı

Tekkeköy (Sultan Sarıbaba) Türbesi - Denizli

Mah. Köy - Mevkii Tekkeköy Mahallesi
Adres Tekkeköy (Köyü) Mahallesi Sarayköy İlçesi DENİZLİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Belediye
Yapım Tarihi 18 veya 19. y.y.
Vakfiye
Genel Tanım Sarıbaba Türbesi’nin orijinal durumu kuzey-güney doğrultusunda yan yana iki sekizgen planlı olup, daha sonra yapılan tamiratla giriş kısmı değiştirilmiştir. Türbede malzeme olarak taş, karkas ve harç kullanılmıştır. Çatısı basık piramidal oluklu alaturka kiremitle örtülüdür. Saçağı kademelidir.
Yapılan Onarımlar Restorasyonu yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Sarayköy İlçesi, Tekkeköy (Köyü) Mahallesi, Köyiçi Mevkii, Tekkeköy Camii haziresi içinde yer alır. Sarıbaba Anadolu’nun fethi ve Türkleştirilmesi sırasında Horasan’dan gelen din büyüklerinden birisi olması muhtemeldir. Sarıbaba Türbesi’nin orijinal durumu kuzey-güney doğrultusunda yan yana iki sekizgen planlı olup, daha sonra yapılan tamiratla giriş kısmı değiştirilmiştir. Türbede malzeme olarak taş, karkas ve harç kullanılmıştır. Çatısı basık piramidal oluklu alaturka kiremitle örtülüdür. Saçağı kademelidir. Türbenin yanında yemek pişirmek için ocak kenarları ve iki adet delikli taş vardır. Söylentilere göre bu iki adet delik taş ile çevredeki dervişleri geyik sesi çıkararak toplamaktadırlar. Türbe Denizli’nin önemli ziyaret yerlerinden birisidir.
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKK'nun 23.01.1991 gün ve 1756 sayılı kararı
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 3554    Eklenme Tarihi : 26 Ağustos 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 26 Ağustos 2014 Salı