­ TEK MEZAR | Kültür Portalı

TEK MEZAR - Sivas

Envanter No 58/01/1.0
Mah. Köy - Mevkii Çayyurt Mah. Tek Mezar Mevkii
Adres Çayyurt Mahallesi SİVAS
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Sivas Belediyesi
Vakfiye
Genel Tanım Sivas’ın Çayyurt Mahallesi’nde aynı adla anılan mevkiide başlıklı mezar taşlı ve kitabeli bir mezardır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı “Tek Mezar, Çayyurt Mahallesinde pazartesi günleri kurulan mahalle pazarının bulunduğu alandadır. Mezarın etrafı Belediyenin çevre düzenleme yapmasıyla çevrilmiş ve park haline getirilmiştir. Mezarda kimin yattığı bilinmemektedir. Mezarın yarısı kırılmış ve beton ile birbirine tutturulmuş ve okunamayan bir kitabesi bulunmaktadır. Bu kitabenin, Mevlana Caddesindeki mezarının yerine apartman yapılınca Yukarı Tekke’ye mezarı taşınan Şahap Dede’nin mezarından getirildiği söylenmektedir. Mezarı genellikle sıkıntısı olanlar ile bir muradının gerçekleşmesini isteyenler ziyaret etmekte ve dua okumaktadırlar.” (İbrahim Yasak, Sivas Yatırları ve Abdulvehhab Gazi Hazretleri, Sivas 2004, s. 112.)
Yayın Dizini Yasak, İbrahim, Sivas Yatırları ve Abdulvehhab Gazi Hazretleri, Sivas 2004, s.