­ TCDDY DENİZLİ İSTASYONU TESİS YAPILARI | Kültür Portalı

TCDDY Denizli İstasyonu Tesis Yapıları - Denizli

Adı TCDDY Denizli İstasyonu Tesis Yapıları
Mah. Köy - Mevkii Sümer Mahallesi
Adres Sümer Mahallesi Merkezefendi İlçesi DENİZLİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş TCDDY
Vakfiye
Genel Tanım Demiryolu istasyon tesisi kapsamında hangar, su deposu, lokomotif bakım binası, yön çarkı, ve depolardan oluşan yapılardır.
Yapılan Onarımlar Bilinmiyor
Ayrıntılı Tanımı Hangar: Dörtgen plan şemasında, tek katlı, ahşap bir binadır. Ahşap direkler üzerine oturan ve konsollarla desteklenen yapının üst örtüsü tek yöne eğimli ve üzeri saç kaplamadır. Bu ahşap ayakların arası sonradan briket malzeme ile örülmüştür. Çift sıra ahşap konsolla desteklenen ön ve arka saçaklar oldukça geniş tutulmuştur. Binanın 4ü kuzey cephede 3’ü güney cephede olmak üzere 7 adet çift kanatlı kapısı mevcuttur. Ortada yükseltilen beşik çatının yükü; kare şekilli ahşap direklere aktarılmıştır. Su Deposu: Kare planlı, moloz taş örgülü deponun köşelerinde kesme taş plasterler vardır ve demir doğrama kaide üzerine oturan örtüsü tek yöne eğimlidir. Giriş doğu cephesinden olup, güney cephesinde kapaklı bir adet pencere vardır. Lokomotif Bakım Binası: Dikdörtgen planlı, tek katlı yapının üzeri Marsilya kiremitli beşik çatılıdır. Ve çatısında yükseltilmiş aydınlatma pencereleri vardır. Binanın doğu ve batı cephelerinde üçgen alınlıklıdır. Bu yan cephelerde 2’şerli olmak üzere toplam 4 adet çift kanatlı ahşap kapı bulunmaktadır. Kuzey cephesinde aynı dönemde yapılmış, muhtemelen işçi kabini olarak kullanım görmüş bir eklenti mevcuttur. Güney cephesinde ise binaya sonradan eklenmiş müştemilat vardır. Yön Çarkı: Lokomotif Bakım Binasının kuzeyinde yer almaktadır. Yuvarlak şekilli olup, yan duvarları ile içerisi betondur ve derinliği 2m’ye yakındır. Her iki ucunda ahşap kolları bulunan bu ray sistemi lokomotiflerin yönünü değiştirmek için yapılmıştır. Depo: Hangar binasının kuzeydoğusunda ve hemen bitişiğinde yer alan enine dikdörtgen planlı, tek katlı, moloz taş örgülü kâgir yapılıdır. Üst örtüsü Marsilya kiremit ile örtülü beşik çatılıdır. Bina ahşap konsollarla taşınan geniş bir saçağa sahiptir. Yapının kuzey cephesinde ebatça daha küçük tutulmuş pencereler ile birlikte 8 adet açıklık bulunmaktadır. Güney cephesinde 3, doğu cephesinde ise bir adet olmak üzere toplam 4 adet kapı açıklığı bulunmaktadır. Ahşap olan kapı yükseklikleri oldukça fazla olup; güney cephedeki 3 adet kapının yüksekliği yerden saçak altına kadar uzanmaktadır. Ayrıca yapının beden duvarlarında ve yapıyı etraflıca çevreleyen silmeler ile saçağın hemen altında bulunan diş sıraları dikkat çekmektedir.
Orjinal Kullanım Resmi Kurum
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum