­ TAVŞANCIL İSTASYON BİNASI | Kültür Portalı

Tavşancıl İstasyon Binası - Kocaeli

Harita No .
Mah. Köy - Mevkii Tavşancıl
Adres Tavşancıl-Dilovası
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş T.C.D.D
Vakfiye
Genel Tanım Tavşancıl tren istasyonunun da üzerinde bulunduğu İzmit -Gebze demiryolu hattı 1873 yılında açılmış olup, bu bölgede yer alan tren istasyonlarının Almanlar tarafından yapılmış olduğu bilinmektedir. İstasyon neo-klasik üsluptadır. Binalar özellikle taş gabarisindeki mimari ve sanatsal unsurlar ile dönem özelliklerini yansıtmakta olup, 1908-1920 yılları arası Almanlar tarafından İtalyan taş ustalarına yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Yapı, gar ana binası bu binaya bitişik şef ofisi ve lojmandan oluştuğu bu yapılardan gar ana binasının zemin kat+1. kat ve birinci katın lojman olarak kullanıldığı, diğer yapıların ise tek katlı olarak inşa edildiği tespit edilmiştir.
Tescil Kararı İstanbul II nolu K.T.V..K.K. nun 03.03.1992 tarih ve 2816 sayılı karar ekidir.