­ TAVAS ÇARŞI CAMİSİ | Kültür Portalı

Tavas Çarşı Camisi - Denizli

Adı Tavas Çarşı Camisi
Harita No 2727 Ea
Mah. Köy - Mevkii Orta Mahalle
Adres Orta Mahalle Basmacılar Sokak Tavas İlçesi DENİZLİ
Genel Tanım Tavas İlçesi, Orta Mahalle, Basmacılar Sokak’ta bulunan caminin güney ve batı cepheleri sokağa, doğu ve kuzey cepheleri avluya açılır. Kuzey cephe ortasındaki yarım daire nişli mihrabiyenin iki yanında yer alan iki dikdörtgen kapıdan camiye girilir. Kareye yakın dikdörtgen planlı, iç mekân göbekli ahşap tavanı ile örgülü olup, cephelere iki sıra halinde açılan alt sıradakiler yuvarlak kemerli nişle içerisine açılmış büyük, üst sıradakiler daha küçük kırk dikdörtgen pencere ile aydınlanmaktadır.
Yapılan Onarımlar Dönem içinde onarım gördüğü tahmin edilmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Tavas İlçesi, Orta Mahalle, Basmacılar Sokak’ta bulunan caminin güney ve batı cepheleri sokağa, doğu ve kuzey cepheleri avluya açılır. Kuzey cephe ortasındaki yarım daire nişli mihrabiyenin iki yanında yer alan iki dikdörtgen kapıdan camiye girilir. Kareye yakın dikdörtgen planlı, iç mekân göbekli ahşap tavanı ile örgülü olup, cephelere iki sıra halinde açılan alt sıradakiler yuvarlak kemerli nişle içerisine açılmış büyük, üst sıradakiler daha küçük kırk dikdörtgen pencere ile aydınlanmaktadır. Kuzeyde sepet kulplu kemerlerle birbirine bağlanan dokuz ahşap sütunun taşıdığı kadınlar mahfili yer alır. Güney duvarı ortasında yer alan yarı daire nişli mihrabın tepeliğine bitkisel kabartma motifler işlenmiştir. Kuzeybatı köşede yer alan kare kaideli, silindirik gövdeli taş minarenin kapısı üzerinde H.1277 (M.1860) tarihli üç satırlık taş kitabe bulunur.
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKK'nun 04.01.1995 gün ve 4506 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2569    Eklenme Tarihi : 14 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 17 Haziran 2014 Salı