­ TATLISU YAMAÇ YERLEŞMESİ | Kültür Portalı

TATLISU YAMAÇ YERLEŞMESİ - Sivas

Harita No --
Mah. Köy - Mevkii İşhan Köyü, Tatlısu Mevkii
Adres İşhan Köyü, Tatlısu Mevkii-MERKEZ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Sivas ili, İşhan Köyü’nün 1 km kadar doğusunda kayalık bir tepenin kuzey ve doğu yamaçlarında ve 39° 43.213' K 37° 04.730' D coğrafi konumda yer almaktadır. Yerleşmenin doğusundaki Tatlısu deresi yerleşmeye hayat vermiştir. Yerleşmenin kuzeyi, düz tarım arazisidir. Yerleşmenin bulunduğu tepenin güney yarısı taş ocağı olarak işletilmektedir. Yerleşme, kısmen Taşocağı tarafından tahrip edildiğinden, gerçek boyutları hakkında bilgi sahibi olunamamaktadır. Yerleşmenin doğusundan ve kuzeyinden geçen ve taşocağına giden toprak yollar yerleşmeyi tahrip etmiştir. Yerleşmenin kuzey etekleri toprak çekilerek tahrip edilmiştir. Yüzeyden toplanan seramik türü malzeme, Kalkolitik, Eski Tunç Çağı, Helenistik ve Roma Devri yerleşmelerine işaret etmektedir.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Sivas ili, İşhan Köyü’nün 1 km kadar doğusunda kayalık bir tepenin kuzey ve doğu yamaçlarında ve 39° 43.213' K 37° 04.730' D coğrafi konumda yer almaktadır. Yerleşmenin doğusundaki Tatlısu deresi yerleşmeye hayat vermiştir. Yerleşmenin kuzeyi, düz tarım arazisidir. Yerleşmenin bulunduğu tepenin güney yarısı taş ocağı olarak işletilmektedir. Yerleşme, kısmen Taşocağı tarafından tahrip edildiğinden, gerçek boyutları hakkında bilgi sahibi olunamamaktadır. Yerleşmenin doğusundan ve kuzeyinden geçen ve taşocağına giden toprak yollar yerleşmeyi tahrip etmiştir. Yerleşmenin kuzey etekleri toprak çekilerek tahrip edilmiştir. Yüzeyden toplanan seramik türü malzeme, Kalkolitik, Eski Tunç Çağı, Helenistik ve Roma Devri yerleşmelerine işaret etmektedir.
Tescil Kararı 22.06.1990-768
Yayın Dizini - Ökse, A. T., "Sivas İli 1992 Yüzey Araştırması", XI. Araştırma Sonuçları Toplantısı: 243-258, 1994