­ TATLICAK HÖYÜĞÜ | Kültür Portalı

TATLICAK HÖYÜĞÜ - Sivas

Harita No İ 37 –c4
Mah. Köy - Mevkii Tatlıcak Köyü, Kovalıdere
Adres Tatlıcak Köyü, Kovalıdere -MERKEZ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Sivas İli, Merkez İlçe'ye bağlı Tatlıcak Köyü’nün kuş uçumu 1.6 km batısında ve 39° 35.439' K 36° 50.189' D coğrafi konumda yer alan höyük, 190x120 m boyutlarında ve yaklaşık 35 m yüksekliğindedir. Kuzey-güney yönünde uzanan oval görünümlüdür. Höyük, doğal kayalık bir tepe üzerine konumlanmıştır. Höyüğün doğusundan Kovalı Dere, batısından Hanönü Deresi geçmektedir. Höyüğün kuzey eteklerinde, bir sur duvarına ait olabilecek büyük bir duvar kalıntısı yükselti oluşturmaktadır. Yapı temelleri höyük üzerinde de görülmektedir. Doğu yamacı oldukça diktir. Batı yamacı, erozyon nedeniyle büyük ölçüde tahrip olmuş, üst kısımlarda ana kaya ortaya çıkmıştır. Höyük yükseltisinin çevresi ve etekleri tarla olarak sürülmektedir. Höyüğün güney ve batı yamaçlarında tahribat alanları görülmektedir. Güney yamaçtaki tahribatlar, ana kayaya kadar ulaşmış ve kültür katmanlarını tahrip etmiştir. Yüzeyde görülen seramik türü malzeme; Kalkolitik, Eski Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı, Geç Tunç Çağı, Demir Çağı ve Ortaçağ yerleşmelerine işaret etmektedir.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Sivas İli, Merkez İlçe'ye bağlı Tatlıcak Köyü’nün kuş uçumu 1.6 km batısında ve 39° 35.439' K 36° 50.189' D coğrafi konumda yer alan höyük, 190x120 m boyutlarında ve yaklaşık 35 m yüksekliğindedir. Kuzey-güney yönünde uzanan oval görünümlüdür. Höyük, doğal kayalık bir tepe üzerine konumlanmıştır. Höyüğün doğusundan Kovalı Dere, batısından Hanönü Deresi geçmektedir. Höyüğün kuzey eteklerinde, bir sur duvarına ait olabilecek büyük bir duvar kalıntısı yükselti oluşturmaktadır. Yapı temelleri höyük üzerinde de görülmektedir. Doğu yamacı oldukça diktir. Batı yamacı, erozyon nedeniyle büyük ölçüde tahrip olmuş, üst kısımlarda ana kaya ortaya çıkmıştır. Höyük yükseltisinin çevresi ve etekleri tarla olarak sürülmektedir. Höyüğün güney ve batı yamaçlarında tahribat alanları görülmektedir. Güney yamaçtaki tahribatlar, ana kayaya kadar ulaşmış ve kültür katmanlarını tahrip etmiştir. Yüzeyde görülen seramik türü malzeme; Kalkolitik, Eski Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı, Geç Tunç Çağı, Demir Çağı ve Ortaçağ yerleşmelerine işaret etmektedir.
Tescil Kararı 22.12.1990-921
Yayın Dizini - Ökse, A. T., "Sivas İli 1992 Yüzey Araştırması", XI. Araştırma Sonuçları Toplantısı: 243-258, 1994