­ TAŞPINAR ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

TAŞPINAR ÇEŞMESİ - Afyonkarahisar

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Afyonkarahisar Belediyesi
Yapım Tarihi 19. yy.
Kitabe Var, Onarım Kitabesi
Vakfiye Var, Onarım Kitabesi
Genel Tanım Şehrin güneybatı kenarındadır. Tabii kaya kütlesinin önüne irili ufaklı taşlardan örülerek yapılmıştır. Çeşme cephesi yeni ve eski kısımdan oluşur. Çeşmenin doğu yanında üstü kapalı, çamaşır yıkama yerleri bulunan çamaşırlık yer alır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Çeşmenin ilk onarımı, onarım yazıtından anlaşıldığı gibi M:1800 yılında olmuştur. Mahalleliden edindiğimiz bilgiye göre 1940 yıllarında yeni kısım ilave edilip ahşap sundurması yapılmıştır. Ahşap örtülü olan çamaşırlık kısmı ise1977-78 yılında betonlanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Tabii kaya kütlesi önüne, irili ufaklı taş örgü ile yapılmıştır. Çeşme cephesi güneydedir. Kuzeyi ve batı yanı kaya kütleleri ile çevrilidir. Cephenin eski ve yeni olmak üzere iki kısımdan oluştuğu anlaşılmaktadır. Baharda sular bollaştığında akan kısım eski olup burada Bizans mimari parçası ile 4 satırlık çeşme onarım yazıtı görülür. Burası derinliği az olan bir niş görünümündedir. Önünde taştan bir yalağı vardır.Bizans korkuluk levhası olan mermer parça üzerinde ortada rozet, yanlarda stilize yapraklardan oluşan motifler bulunur. 0,42 x 0,42 m. ebadında mermerden, sülüs 4 satırlık onarım yazıtı şöyledir; 1- İhtiyarzade Mehmet Çelebi 2- Taşpınar etti tamire heves 3- Bin ikiyüz ondördü sal-ı hicretin 4- Hubbeza bu hayr-ı etti mültemas (H. 1214- M. 1800) Yazıttan Mehmet çelebi adındaki hayırsever kişinin çeşmeyi M. 1800 yılında tamir ettiği anlaşılmaktadır. Pınar suyunun devamlı aktığı çeşme, diğer kısımdan bir set daha aşağıdadır. Önünde taştan oyulmuş, dikine iki yalak bulunur. Çeşme cephesinde küçük, dikdörtgen mahsen deliği vardır. Çeşmenin üstü beton şaplı önü ağaç sundurma ile örtülüdür. Sundurma ahşap kalaslarla öne bağlanmıştır. Çeşmenin doğu kenarında; üstü beton, etrafı moloz taş örgülü yarım duvarla çevrili çamaşırlık kısmı bulunur. Buranın kuzey duvarında; yuvarlak kemerli, tuğla örgülü ateş yakmak için kullanılan dört niş vardır. İki yanlara da büyük çamaşır taşları uzatılmıştır. Taşpınar çeşmesi Afyonun ünlü pınar suyunu akıtan eski bir çeşmedir. Onarım yazıtı altında devşirme taş olarak konmuş bir Mezar yazıtı vardır. Yazıtta; El Emirül Ecel Esirüddin Ebül Mekârim Harun bin Yusuf nevverallahü Kabrehü yazılıdır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı EKTVKBK 14 30.09.2004-GEEAYK A-2314 11.07.1980
Yayın Dizini GÖNÇER Süleyman; Afyon İli Tarihi İzmir 1971 S.263 vd.
Ekler Rapor,Fotoğraf,Kroki,Kitabe
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 2907    Eklenme Tarihi : 28 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 01 Nisan 2013 Pazartesi