­ TAŞHAN | Kültür Portalı

Taşhan - Amasya

Harita No 20 M III
Mah. Köy - Mevkii Merzifon
Adres Taşhan Sokak
Pafta 30-27A-a
Vakfiye -
Genel Tanım Taşhan Sokakta bulunan han dikdörtgen planıyla tipik Osmanlı şehir taşhanları özelliği göstermektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İç kısımda tümüyle kesme taştan yapılmış olan duvarlar, iki katlı ve revaklıdır. Orta kısımda, kareye yakın dikdörtgen avlu, kuzey cephesinde sivri kemerli, taş payeli revaklar arkasında büyük konsollara oturan cumba biçimindeki odalar, ve bu odaların altında hayvanlar için ahırlar yer almaktadır. Güney cephede birinci kat giriş kapısının büyük kemeri ile birlikte, dört bölüm oluşturmaktadır. Bütün kenarlar boyunca uzanan revakların arkasında birer kapı ve pencere ile revaklara açılan kubbeli odalar bulunmaktadır. Kuzey cephede revakların önüne yapılmış olan yanyana iki çeşme, hanın içine ayrı güzellik katmaktadır.
Orjinal Kullanım Han
Bugünkü Kullanımı Han
Önerilen Kullanım Konak
Tescil Kararı 5635
Yayın Dizini Türkiye’de Vakıf Abideler ve Eski Eserler, Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları., s.316-318

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1732    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 21 Mart 2013 Perşembe