­ TAŞ HAN’IN MÜŞTEMİLATI | Kültür Portalı

TAŞ HAN’IN MÜŞTEMİLATI - Sivas

Yapım Tarihi 18. YY
Yapan ---
Kitabe ---
Vakfiye ---
Genel Tanım Tescilli Taş Han’ın güney yönünde takriben 5 m uzaklıkta, kesme taş örgülü, demir kepenkli, üç dükkan halindedir
Üst Yapı C
Yapılan Onarımlar ---
Ayrıntılı Tanımı Korunması gerekli eski eser olarak tescil edilen Taş Han’ın güneyindeki üç dükkân, yapı stili ve malzeme özellikleri itibariyle Taşhan’la aynı dönemde yapıldığı izlenimi vermektedir. 13,30 x 45 m. boyutlarında, dikdörtgen bir alan üzerine oturan dükkânlar tek katlıdır. Cephe, köşeler ve dükkân ayrımları kesme taş örgülüdür. Dükkânların önü ahşap camekânla örtülmüş, demir kepenklerle korunması sağlanmıştır. Kesme taş malzemeli tek basamakla demir çubuklarla takviye edilmiştir. Tabanı döşemeli, tavanı demir gergiler arası dolgudur. Taş Han’da olduğu gibi üzeri tek eğik çatılı ve oluklu kiremitle kaplıdır. Kuzey, doğu ve batı yönleri açık olan dükkânların sadece güney duvarı kapatılmıştır.
Yayın Dizini ---
Ekler ---