­ TARİHİ MEZARLIK | Kültür Portalı

Tarihi Mezarlık - Sinop

Adı Tarihi Mezarlık
Mah. Köy - Mevkii Yalı Mahallesi
Adres Ayancık/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Ayancık Belediyesi
Vakfiye Var
Genel Tanım Ayancık ilçesi, 43 ada 27 parselde bulunan bu mezarlık alanı, meyilli bir arazide bulunmakta olup, günümüzde batı tarafından geçen yol ile doğu tarafında ise betonarme yapılar ile sınırlandırılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ayancık ilçesi, 43 ada 27 parselde bulunan tarihi mezarlığı; özellikle 19. yy başlarında Ayancık’ta ki 2–3 ailenin gömü alanı olarak kullandıklarını görmekteyiz. Buradaki mezarların bir çoğunda Osmanlıca kitabeli baş taşları mevcut bulunmaktadır. Söz konusu mezarlık alanında bulunan basamaklı (piramidal) kaideli mezarlar Sinop için şimdiye kadar tespit edilmiş olan ilk örnekler olarak önümüzde durmaktadır.
Orjinal Kullanım Mezar
Bugünkü Kullanımı Mezar