­ TAHİR PAŞA KONAĞI | Kültür Portalı

Tahir Paşa Konağı - Isparta

Adı Tahir Paşa Konağı
Envanter No 19/a
Harita No 29 L- II b
Mah. Köy - Mevkii Kepeci Mahallesi
Adres Kepeci Mahallesi,Hüseyin Avni Paşa cad.1206 sokak. (Tahir Paşa Konağı olarak biliniyor) ISPARTA
Yaptıran Tahir Paşa
Yapım Tarihi 19. yy
Yapan Sani(?)
Kitabe Kapı üzerinde evle ilgili güzel sözler yer alıyor
Vakfiye Kapı üzerinde evle ilgili güzel sözler yer alıyor
Genel Tanım Ev ahşap, iki katlı, kırma çatılı ve çatısı kiremit kaplı. Kuzeye bakan cephede tek cumba yer alıyor. Tek bina ortadan duvarla bölünmüş iki farklı ev olarak kullanılıyor. Planı simetrik olarak yapılmış. Bina doğu tarafta 145 parselde yer alıyor
Yapılan Onarımlar Isparta Belediyesi'nce restore ediliyor.
Ayrıntılı Tanımı İki katlı olan evin yapısı yerel tabirle “hımış” yani iskiyettir.(bağdadi). Girişi güney cephedendir. Giriş kapısının da bulunduğu cephesi tamamen pencere kaplıdır. Cephede 4 adet Bursa kemeri mevcuttur. Bu kemerlerden üç adedi pencere üzerinde bir adedi de kapı üzerinde yer almaktadır. Pencerelerin yükseklikleri giriş kapısı ile hemen hemen aynıdır. Zemin katın döşemesi çok küçük moloz taşlardan yapılmıştır. Doğu taraftaki zemin kattan ahşap bir merdivenle evin ikinci katına çıkılmaktadır. Merdiven boşluğunda küçük bir aydınlatma penceresi yer alır. İkinci katta 5 oda, bir tuvalet, bir banyo vardır. Kuzeydeki en büyük odasında tavanda ve duvarlarda alçı kabartma üzerine bitkisel süslemelidir. Tavanın dört ayrı tarafında madalyonlar içerisinde boya ile yapılmış manzara resimleri yer alır. Kuzey cephesinde tek cumba vardır. Odaların kapılarının üzerlerinde Arap alfabesiyle Osmanlıca iki satır hariç, Arapça ev ile ilgili çeşitli övgüler ve güzel sözler yer almaktadır. Kapalı hanayın doğu tarafında bulunan bey odasının güney cepheye açılan iki penceresi bulunmaktadır. Pencereler dikdörtgen formludur. Katlarda bulunan diğer odalardan da kapalı hanaya açılan dikdörtgen birer veya ikişer penceresi bulunmaktadır. Odaların kapıları ahşap ve iki kanatlıdır. Kapılar son döneme aittir. Kapılar verniklenmiş olup, kenarlarına siyah boya ile eğreti bir kontur atılarak kapı köşelerinde yine bu boya ile bitkisel motif yapılmıştır.
Orjinal Kullanım Konak
Bugünkü Kullanımı Konak
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı Ankara K.V.T.V.K.K. 26.07.1984 344 sayılı kar. “Kor. Gerekli Taşınmaz Kül. Varl." olarak tesciline
Ekler Rapor, Fotograf, Harita

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1828    Eklenme Tarihi : 06 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 14 Şubat 2013 Perşembe