­ TACEDDİN MEDRESESİ VE TÜRBESİ | Kültür Portalı

Taceddin Medresesi ve Türbesi - Amasya

Mah. Köy - Mevkii Dere Mahallesi
Adres -
Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Bakırcılar Çarşısı mevkiinde yer almaktadır. Orijinal olmayan kapısı üzerinde sultan Tacettin Atunbaş Türbesi ibaresi mevcuttur
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Türbenin sadece kuzey cephe duvarının bir bölümü orijinal şeklini muhafaza etmektedir. Bu duvarın gösterdiği mimari tarzdan türbenin sekizgen planda ve üzerinin kubbe ile örtülü olduğu kanaatine varılmaktadır. Türbe içerisinde bir adet mezar mevcut olup etrafı betonla berkitilmiştir. Kuzey duvarının bir bölümü dışında diğer cephe duvarları basit yapılı duvarlarla güney cephesi trafo ile kapalı bulunmakta, türbenin kuzey cephe duvarına bitişik ve doğu istikametinde uzanan anıtsal bir yapıya ait duvar kalıntısı mevcuttur. Aynı özelliği gösteren duvar kalıntıları türbenin güney ve güneydoğu cephesinde de mevcut olup bu kalıntıların ışığı altında Türbenin doğusunda dikdörtgen planda bir anıtsal yapının mevcut olduğu anlaşılmaktadır.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Yayın Dizini H. Hüsamettin YAŞAR,Amasya Tarihi c. I,s.191

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1358    Eklenme Tarihi : 30 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı