­ SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ | Kültür Portalı

SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ - Adana

Adı SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ
Harita No 16 M I
Mah. Köy - Mevkii Kayalıbağ Mahallesi
Adres Kayalıbağ Mahallesi AV. Turhan Arun Sokak No:16 SEYHAN
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Adı geçen parselde yer alan taşınmaz 2 katlı ahşap ve karkas yapım tekniğiyle,ahşap ve kagir yapı gereciyle inşa edilmiştir.Yapının zemin ve üst katları ahşap hatıllı kagir örgü tekniğiyle inşa edilmiştir.Üst katın tavan kirişleri sofa mahalli üzerinde devam ettirilerek ahşap kolonlara oturtulmuş ahşap kolonlar arası ahşap camekanla kapatılmıştır.Üst kat döşeme kirişleri kagir duvar üzerinde devam ettirilerek 2 kat profilli bindirme kirişlere oturan gönye çıkma oluşturulmuştur.Yapının sofası iç avluya cephelidir ve sofanın sokağa bakan kagir duvarı çatı silme seviyesine kadar devam etmektedir.Yapıya avlu duvarı üzerinde bulunan çift kanatlı silme seviyesine kadar devam etmektedir.Yapıya avlu duvarı zerinde bulunan çift kanatlı kapıyla iç avludan girilmektedir.Buradan ahşap merdivenle üst katın sofasına ve alt kat servis birimlerine geçilmektedir.İç avlu içinde sonradan ilave inşaat yapıldığı gözlenmektedir.Sofa mahalli sokağı ve iç avluya cepheli olup,3 adet odaya açılmaktadır.Sofaya bitişik mahaller mahal duvarında mevcut pencereleriyle aydınlatılmaktadır.Sofa mahallinde sonradan yapılan bölücü duvar ile mutfak ilave edildiği görülmektedir.Cephelerde saçak silme seviyesinde bindirme tuğla örgüler saçak silme kotu altında ahşap payandalara oturan oluklu saç üst örtülü saçak çıkmalar,profilli bindirme çıkmaya oturan gönye çıkma gönye çıkma,avlu duvarıyla sofa mahalli dış cephe duvarı,yöresel doluluk boşluk oranlarına uygun oranlarda metal parmaklıklı ahşap pencereler,iç avlu ve zemin,üst kat kullanımları yapının özgün detaylarıdır.Yapının üst kat tavanında oluklu saç üst örgülü çatı yapıldığı,giriş kapısı bölücü elemanlar ve cephe kaplamalarının sonradan yapılan müdahaleler ile değiştirildiği gözlenmiştir. GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: Taşınmazın zemin katı ve avlusu marangoz atölyesi olarak kullanılmaktadır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 832    Eklenme Tarihi : 12 Aralık 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 12 Aralık 2014 Cuma