­ SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ | Kültür Portalı

SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ - Adana

Adı SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ
Harita No 17 M III
Mah. Köy - Mevkii Kuruköprü Mahallesi
Adres Kuruköprü Mahallesi 1 Sokak No:8 Seyhan/ADANA
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Adı geçen parselde yeralan taşınmaz iki katlı yığma yapım tekniğiyle ahşap-kagir çelik kiriş elemanlarla inşaa edilmiştir. Taşınmazın zemin ve üst katı ticaret amaçlı kullanılmaktadır, iç ve dış cephelerde betonarme tadilat sonucu değişiklikler gözlenmektedir. Döşeme ve tavan ahşap kiriş ve ahşap kaplama tekniğinde kagir taşıyıcı duvarlara oturmaktadır. Yan cephede betonarme konsollu ilave çıkma yapıldığı gözlenmektedir. Cephelerde pencere denizlik ve yanlarında kagir dişler, pencere üstü kemer izleri ve profilli kare boşluklu korniş detayları, profilli saçak silme detayları, yan sokak kemerli giriş kapısı yanlarında yarım daire kesitli sütunlar, profilli ve kabartma desenli sütun başlıkları, kemer boşluğu metal parmaklıklı giriş kapısı yapının özgün unsurlarıdır. GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: Günümüzde kebapçı olarak kullanılan yapı plan kurgusunda özgünlüğünü büyük ölçüde yitirmiş ancak cephesi anıtsal ifadesini koruyabilmiştir. Taşınmazın üst katının kimi odalarının tavanı ve döşemesi çökmüş durumdadır ve kemerli giriş kapısından günümüze sadece kemer boşluğu ulaşmıştır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 932    Eklenme Tarihi : 24 Aralık 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 24 Aralık 2014 Çarşamba